We nodigen u van harte uit voor de presentatie van de heruitgave van Rik Wouters. Een biografie, de definitieve biografie van een van de meest iconische Vlaamse kunstenaars van de twintigste eeuw, geschreven door Eric Min.

 

Programma

19u30 - Welkomstwoord door uitgever Toon Horsten.

19u45 - Eric Rinckhout (auteur en journalist) praat met Adriaan Gonnissen (kunsthistoricus en conservator moderne kunst bij het KMSKA) over de artistieke nalatenschap van Rik Wouters en de waarde van deze vernieuwde uitgave van zijn biografie.

20u30 - Eric Min signeert exemplaren van zijn boek voor geïnteresseerde lezers.

 

Kom langs voor een avond vol kunst, geschiedenis en literatuur, en ontmoet de auteur achter deze unieke levensschets. De definitieve biografie van een van de belangrijkste Vlaamse schilders van de twintigste eeuw, in een volledig nieuwe editie.

Rik Wouters (1882-1916) zou een romanpersonage kunnen zijn: straatarm kunstenaar, een tragische geliefde, jonggestorven genie. In zijn zolderateliers creëerde hij met klei, strijklicht en tekenpapier een ongeduldig oeuvre, met het gulle lijf van zijn model Nel in een glansrol. De vrouw van zijn leven was meteen Wouters’ eerste biografe en de beschermengel die zijn nalatenschap met strenge hand zou beheren.

Drie plaatsen staan centraal in dit boek: de kunstmetropool Brussel, het dorpse Bosvoorde, waar Wouters de aardse, gouden gloed van de dingen in verf en brons wist te vatten, en Amsterdam. In de rafelrand van de Grote Oorlog zou hij in Nederland – tussen huurflat en ziekenboeg – zijn laatste werken maken: troost en trots voor wie alles te verliezen heeft.

Biograaf Eric Min hield de grotendeels ongepubliceerde memoires, plakboeken en brieven van Nel tegen het licht. Samen met andere unieke bronnen levert dat een breed panorama van de artistieke belle époque op.

Ben je er graag bij? Inschrijven kan via deze linkBoekvoorstelling 'Rik Wouters. Een biografie' van Eric Min Tickets, Thu, Nov 28, 2024 at 7:30 PM | Eventbrite

Boekhandel Salvator & Boekhandel De Zondvloed verwelkomen Stefan Hertmans op donderdagavond 21 november 2024 om 20u00 in de Predikherenkerk.

Stefan Hertmans (1951) is een veel gelauwerd auteur van romans, (reis)verhalen, theaterteksten, essays en een groot aantal dichtbundels. Zijn carrière als auteur werd reeds in 1995 bestendigd met de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap die hij ontving voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Hertmans wordt door een breed publiek gewaardeerd en geprezen. Sinds 1995 volgen de prijzen elkaar in sneltempo op. In 2013 verschijnt het intussen in 24 talen vertaalde Oorlog en terpentijn waarmee hij internationaal en in eigen land tal van prijzen wint. In 2019 wint Stefan Hertmans de prestigieuze Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

Met het in oktober verschenen Dius vertelt Stefan Hertmans het onweerstaanbare levensverhaal van een onmodieuze kunstenaarsziel, in de grote traditie van de oude schildersbiografieën.

 

 

 

Programma:

19u30: Deuren gaan open

20u00 – 21u30: Interview en Q&A

21u30: Signeersessie met drankje

 

Locatie:

Predikherenkerk (Het Predikheren)

Goswin de Stassartstraat 88

2800 Mechelen

 

Tickets: 

10 euro in voorverkoop, koop ze hier online of in de winkel bij Boekhandel Salvator en Boekhandel De Zondvloed in Mechelen.

Bestel hier alvast uw exemplaar van Dius.

 

Vrijdag 15 november om 19.30 uur komt Walt Bosmans een speciaal boek voorstellen. Met 'Land in een ander licht' vertelt hij het vervolg op een zeer bewogen levensverhaal en met het zijne, ook dat van tal van anderen. Walt koos na het verlies van zijn eerste vrouw om naar Portugal te verhuizen met zijn nieuwe liefde en een B&B te openen. In het boek laat hij sommigen van hun gasten aan het woord die vaak beklijvende verhalen meebrengen op vakantie. Je krijgt ook een inkijk in de dagdagelijkse werking van de B&B en in hun Portugese omgeving. Het thema "verlies" wordt ook niet gemeden. Net zoals in zijn vorige boeken, blijft het aanwezig. Zijn boek brengt hoop, herkenbaarheid, en verwerking, en mooie verhalen. 

   

In 2018 bracht Mechelaar en Bruzz radiomaker Walt Bosmans het dagboekverhaal  "Kamers vol liefde" uit bij uitgeverij Het Punt. Het werd een doorleefd realistisch verslag van zijn jonge weduwnaarschap na het overlijden van zijn eerste vrouw Annick in 2010. 

"Annick stierf op 43-jarige leeftijd op slechts drie maanden tijd aan leverkanker. Er was amper lectuur voorradig hoe een partner probeert te overleven na de dood van zijn grote liefde, dus schreef ik m’n eigen ervaringen neer. Ik wou aantonen dat er nog leven was na zo’n verschrikkelijk verlies, anderen laten weten dat je zo’n enorme klap kan overleven."

Het boek werd gevolgd door de gelijknamige theatermonoloog. Nadat het toenmalige TV programma "Man bijt hond" een verslag van de premièrevoorstelling uitzond werd de schrijver gevraagd om de monoloog anderhalf jaar lang overal in Vlaanderen te spelen. Voor vele toeschouwers bleek het een emotionele ervaring die hen diep raakte. De dood was immers nog weinig bespreekbaar in die tijd, gelukkig is er nu meer openheid dankzij waardevolle landelijke initiatieven zoals 'Reveil'. 

Fast forward naar 2019. Walt start met zijn nieuwe liefde Hilde een volgend hoofdstuk van zijn leven en verhuist naar Portugal waar zij een 400 jaar oude herenwoning renoveren tot een boutique B&B. Tijdens een pandemie blijkt zulks geen gemakkelijk opgave en hun start in de wereld van het toerisme loopt daardoor niet van een leien dakje. Net voor hun definitieve vertrek naar hun Portugese woonst sluiten de Europese grenzen. Wanneer ze uiteindelijk toch kunnen afreizen start een nieuw avontuur in het kleine rurale dorp Assumar. Dat is bevolkt met zeer aparte karakters en er wachten hen nog een hoop uitdagingen vooraleer ze de deuren van hun B&B kunnen openen. Intussen bleef de auteur verder schrijven aan z’n dagboek waaruit een selectie verhalen gebundeld werden die een nieuw deel van zijn leven beschrijven. 

In oktober 2024 verschijnt "Land in een ander licht". Daarin laat Walt sommigen van hun gasten aan het woord die vaak beklijvende verhalen meebrengen op vakantie. Naast sociale observaties probeert hij een stukje van de Portugese ziel van zijn dorpsgenoten te ontbloten en geeft hij een unieke inkijk in de dagdagelijkse werking van hun zaak. Een deel van het verhaal dat in boek één begon reist tevens mee naar Portugal, want verlies is een universeel thema dat altijd aanwezig blijft, waar je ook gaat. 

"Door effectief in Portugal te wonen, in plaats van er slechts sporadisch naartoe te reizen voor m’n werk of voor vakantie, ben ik het land en zijn bewoners in een heel ander licht beginnen zien. Er liggen hier zoveel mooie verhalen voor het oprapen op een plek waar het sociaal weefsel een stuk sterker is gebleven dan in m’n thuisland." 

De auteur komt op 15 november 2024 zijn verhaal brengen in onze koffiebar, waar hij zijn werk ook signeert. Verder werkt hij nog aan optredens voor radio en TV. 

Kom zeker langs om jouw verhaal te delen, te luisteren, voor inspiratie, of gewoon om even gezellig samen te zijn. 

Reserveren kan via bestelling@dezondvloed.be zodat we zeker genoeg plaats en versnaperingen kunnen voorzien. 

 

 

Donderdag 14 november om 20 uur kan je je verheugen op een filosofische avond. Magda Michielsens, gerenommeerd professor emeritus en voormalig hoogleraar Vrouwenstudies aan Radboud Universiteit (Nijmegen) en aan Universiteit Antwerpen, presenteert haar nieuwste boek, Even Verlicht: zes vrouwelijke filosofen en hun impact op de wereld. In dit werk biedt Michielsens een diepgaande en tegelijk toegankelijke kennismaking met zes invloedrijke vrouwelijke filosofen, die ieder op hun eigen manier het gedachtengoed van de Verlichting belichamen. Het nieuwe boek zet daarmee 6 bekende vrouwelijke filosofen in de kijker.

In Even Verlicht worden de levens en werken van Hannah Arendt, Susan Neiman, Rosa Luxemburg, Ayn Rand, Martha Nussbaum en Élisabeth Badinter onder de loep genomen. Hoewel deze filosofes gemeenschappelijke grond vinden in de waarden van de Verlichting - rationaliteit, kritisch denken en een geloof in vooruitgang - lopen hun politieke en filosofische conclusies ver uiteen. Michielsens belicht niet alleen hun overeenkomsten, maar ook de fundamentele verschillen in hun denken. Zo vormen Luxemburg en Rand elkaars tegenpolen in de discussie tussen collectivisme en individualisme, terwijl Nussbaum en Badinter tegenover elkaar staan in hun benadering van religieuze tolerantie.

 

Het boek is gebaseerd op een reeks lezingen die Michielsens de afgelopen jaren gaf voor Amarant, een organisatie voor kunst- en cultuureducatie. Deze lezingen werden bijgewoond door een breed en enthousiast publiek. Michielsens' persoonlijke betrokkenheid en haar jarenlange ervaring in het veld van vrouwenstudies en filosofie komen in de tekst tot uiting, waardoor Even Verlicht niet alleen informatief, maar ook verhalend en meeslepend is.

"Dit boek is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in filosofie, zonder dat zij een vakspecialist hoeven te zijn," zegt Michielsens, "Mijn doel is om deze 6 verlichte denkers op een toegankelijke manier te introduceren en de lezer aan te moedigen tot verdere exploratie van hun werk."

Michielsens benadrukt dat hoewel het boek in de eerste plaats een portret is van 6 briljante vrouwen, hun vrouwelijkheid niet hun belangrijkste kenmerk is. Ze zijn even verlicht als hun mannelijke collega's, en hebben hun plaats in de filosofische canon ruimschoots verdiend. Even Verlicht biedt een unieke blik op de manier waarop deze filosofes, ondanks hun verschillende achtergronden en opvattingen, hebben bijgedragen aan het denken over vrijheid, rechtvaardigheid, en de menselijke conditie.

Een interessante filosofische avond in onze koffiebar. Ben je er graag bij? Stuur een mail om je komst te bevestigen naar bestelling@dezondvloed.be met je naam en het aantal personen. 

Over de auteur

Magda Michielsens (1944) is doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, gespecialiseerd in Ethiek (Universiteit Gent, 1973). Zij doceerde Vrouwenstudies aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) en aan de Universiteit Antwerpen. Vrouwen in de filosofie en representatie van vrouwen in de media zijn de onderzoeksterreinen waarop zij uitvoerig heeft gepubliceerd. Ze geeft regelmatig lezingen over vrouwen in de filosofie.

 

 

Een avond rond troost, comfort en liefde.

Ann Meerschaert, zelf palliatief, organiseert deze namiddag om een andere blik op het levenseinde te werpen. "Het einde van het leven komt soms onverwacht, als een bliksem, die alle betrokkenen tot in hun diepste pijn raakt. Maar soms sluipt het ook een leven binnen, en kondigt zich aan in een verre of nabije toekomst." Ze gaat in gesprek met mensen die helpen te begeleiden, te omarmen, zelf te organiseren. Mensen die graag leven en toch de dood niet uit de weg gaan, en van afscheid een kunst maken. Want we kunnen het tegenwoordig uitstellen, behandelen, ons leven verlengen maar er komt voor ieder van ons een punt waarop we ons klaarmaken voor onze laatste reis. Vooral over deze periode gaat onze troostnamiddag. In goed gezelschap maken we van een zwaar en machteloos moment, een bespreekbaar onderwerp, en vragen we de teugels van het leven terug.

 

Samen met 4 unieke sprekers verdiepen we ons in hoe bijzonder deze palliatieve tijd kan zijn. Allen werken ze op hun eigen manier, maar verbazend gelijkend en met hetzelfde doel: Mensen en hun omgeving helpen, op weg naar het afscheid. Tussen de verschillende gesprekken zullen ook pauzes ingelast worden, om de avond luchtig, interactief en dynamisch te houden. 

 

Kathy Hellemans leerde Ann kennen als lotgenote in 2016, ze werd yoga-teacher en leerde zorgmassages geven aan mensen met kanker. Momenteel werkt ze in de uitvaartsector.

Adempauze: Korte ‘self havening touch’ onder begeleiding van Alexandra Jacquet.

Nazia Maher is een gepassioneerde expert op het gebied van zorg voor mensen met een migratieachtergrond bij “Kom op tegen Kanker”. Samen met Latifa Chebaa richtte ze ook MOPA op (Migranten en Palliatieve Ondersteuning), een initiatief dat de kloof wil dichten tussen zorginstellingen en deze patiënten.

Adempauze: Korte pauze met verse kruidenthee!

Nadine Segers werkte als palliatief verpleegkundige. Vanuit deze ervaring voelde ze hoe onvoorbereid vele patiënten en hun omgeving zijn aan het levenseinde. Ze werd afscheidsdoula, en het is haar doel om de palliatieve persoon en diens familie te informeren en ondersteunen, ook na het overlijden.

Adempauze: Voorlezing uit eigen werk van Caroline Rottier.

Toke Bezuijen is een ervaren antroposofische verpleegkundige. Daarnaast is ze schrijfster van het boek ‘Liefdevolle natuurlijke zorg rondom het sterven’ waarin ze toont hoe heilzame planten in wikkels en kompressen, verlichtend en troostend kunnen zijn.

Liefdevolle natuurlijke zorg rondom het sterven, Toke Bezuijen | Boek ...

Wees zeker welkom. Kom luisteren, ervaringen delen, lotgenoten ontmoeten, of gewoon mee het leven vieren. Samen maken we er een warme en mooie avond van en maken we een zwaar onderwerp bespreekbaar. 

 

Adres: O.L.Vrouwestraat 70, Mechelen

Datum: 10/11/2024, 16 uur

Deelname is gratis

Inschrijven kan via bestelling@dezondvloed.be

 

 

 

Zijn relaties fragieler geworden? Volgens relatietherapeut en seksuoloog Alfons Vansteenwegen wel. Samen met Kathy Van Crombruggen (Vividus) neemt hij vrijdag 8 november (om 20 uur) moderne relaties onder de loep en gaan ze dieper in op zijn nieuwe boek "Verbonden blijven". 

Samenleven is eigenlijk al niet evident. Zelfs partners die elkaar zorgvuldig kiezen en door en door kennen, komen nog veel verschillen tegen. Wat hebben ze nodig? Ze hebben inzet nodig volgens Vansteenwegen. 

In zijn boek kiest hij resoluut voor de duurzame samenleefrelatie. Hoe blijf je als koppel verbonden? Hoe maak je een gevoelsvolle intieme relatie die blijft? Hoe ontstaat die lotsverbondenheid? Welke vaardigheden zijn er nodig om je relatie hecht en onverslijtbaar te maken? Hoe bewaar en versterk je die blijvende vriendschap? Hoe kom je elk tot je recht? Hoe deel je lief en leed?

 

Kom een avond mee nadenken, reflecteren, ervaringen delen, luisteren, over wat relaties zijn en kunnen zijn, en welke hindernissen er zijn en hoe je ondanks alles verbonden kan blijven. Welkom in onze koffiebar!

Laat weten of je aanwezig zal zijn via bestelling@dezondvloed.be en hoeveel andere mensen je hebt kunnen inspireren om mee te komen. 

Toegangsbijdrage is naar goede gewoonte 4 euro, zodat we interessante gespreksavonden kunnen blijven aanbieden. 

Boekhandel Salvator & Boekhandel De Zondvloed slaan de handen in elkaar en verwelkomen Jean-Baptiste Andrea op woensdagavond 30 oktober 2024 om 20u00 in de Predikherenkerk. Hij komt er onder andere vertellen over zijn werk 'Waak over haar' (Veiller sur elle), waarmee hij de Prix du Roman Fnac én de Prix Goncourt 2023 won, Frankrijks belangrijkste literaire onderscheidingen. 

 

 

Jean-Baptiste Andrea (1971) is een Franse schrijver, scenarioschrijver en regisseur. Zijn werken staan bekend om hun verhalende en emotionele kracht, verhalen over kindertijd, over vriendschap, kunst, liefde en verlies.

In oktober 2024 verschijnt zijn vierde roman, Waak over haar, in het Nederlands. Waak over haar gaat over de liefde tussen twee mensen die elkaar nooit hadden mogen ontmoeten: Viola en Mimo. Viola Orsini is de erfgename van een prestigieuze familie uit Genua, en Mimo, een briljante leerling-beeldhouwer, werd geboren in armoede.

Andrea debuteerde in 2017 met Mijn koningin, de roman won meer dan twaalf Franse prijzen. Zijn tweede roman, Honderd miljoen jaar en een dag, bevestigde deze enthousiaste ontvangst van lezers en betekende zijn definitieve doorbraak als romanschrijver. In maart 2024 verscheen bij Uitgeverij Oevers zijn derde roman, Duivels en heiligen, waarmee hij de RTL-Lire Grand Prix won.

Virginie Platteau gaat in gesprek met Andrea over Waak over haar, maar ook zijn hele oeuvre, en gaat dieper in op zijn denken en doen. Platteau is germaniste en journaliste en koestert een uitgesproken liefde voor taal, voor hoe we de wereld en de verbeelding in taal vormgeven. Momenteel is ze redactielid bij het literair tijdschrift Deus ex Machina en columniste en recensente voor Tertio. Als freelance cultuurjournaliste schrijft ze geregeld voor Poëziekrant, De Lage Landen, Rekto:Verso en De Standaard. Ze is docente aan de opleiding journalistiek van Arteveldehogeschool.

 

Programma:

19u30: Deuren gaan open

20u00 – 21u30: Interview en Q&A

21u30: Signeersessie met drankje

 

Locatie:

Predikherenkerk (Het Predikheren)

Goswin de Stassartstraat 88

2800 Mechelen

Tips voor route en parkeren vind je hier: Bereikbaarheid - Het Predikheren (mechelen.be)

 

Tickets: 

10 euro in voorverkoop, koop ze hier online of in de winkel bij Boekhandel Salvator en Boekhandel De Zondvloed in Mechelen.

Reserveer hier alvast uw exemplaar van Waak over haar (verschijningsdatum 25 oktober '24) of stuur een mail naar bestelling@dezondvloed.be

 

Staan er nog elk jaar kinderen Sinte Mette te zingen aan jouw deur? 

Eva Hadermann bracht een tweetal jaar geleden het prentenboek "Moemoe op de maan" uit, samen met illustrator Gema Albiol. Vorig jaar werkte ze mee aan het boek "Juf, waar ben je" van Inge Nees, die dit als laatste wens wou uitbrengen om aan haar kleuters uit te leggen dat ze ongeneeslijk ziek was. Ondertussen werkte Eva verder aan een nieuw boek, met opnieuw illustraties van Gema, en ze haalde haar inspiratie bij Sinte Mette (in samenwerking met Erfgoedcel Mechelen). Nostalgie, cultuur, traditie, in een fris jasje. 

Zaterdag 19 oktober wordt het boek voorgesteld bij ons in de koffiebar om 11 uur. Toegankelijk voor de allerkleinsten en de volwassenen die graag weer even klein zijn. 

 

 

"Sinte Mette: de magie van delen" is een geïllustreerd (voor)leesboek voor kinderen van de lagere school. Het vertelt de avonturen van enkele guitige Sinte Mette-zangers door de straten van Mechelen. Verder bevat het boek een hervertelling van het verhaal van Sint Maarten op rijm en wat achtergrondinformatie over deze traditie.

Een guitig Sinte Mette-verhaal over vriendschap en thuishoren, boordevol avontuur, spanning en mysterie, voor kinderen van 5 tot 11 jaar... én dus zeker ook hun (groot)ouders, tantes, nonkels, leerkrachten en buren.

 

"Rayan en zijn familie wonen nog maar net in Mechelen.

Op een dag worden ze verrast door groepjes verklede kinderen die aan hun deur komen zingen.

Rayan sluit aan bij enkele klasgenoten en leert gaandeweg meer over het Sinte Mette-feest.

Het wordt een heus avontuur wanneer ze een jongen ontmoeten die met zijn machine al het snoep wil wegkapen.

En wat is er toch aan de hand met dat ene huis waar ze niet mogen aanbellen?"

 

 

Kom 7 oktober naar Mechelen voor een maandagavond vol gebabbel, gepeins en ontmoeting. We verwachten je om 19 uur in ons boekencafé om samen te luisteren naar en in gesprek te gaan met Björn Rzoska.

CIMICvzw gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming. Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met de auteurs in dialoog te gaan dan in het CIMIC-café.

Björn Rzoska (1973) is historicus. Hij schreef eerder een boek over het naoorlogse interneringscentrum in Lokeren. Na een passage in de culturele en de erfgoedwereld, was hij elf jaar lang Vlaams Parlementslid voor Groen en vandaag nog steeds gemeenteraadslid voor die partij in Lokeren.

 

Hoe komt een kleinzoon in het reine met de geschiedenis van zijn grootouders, vooral als die – zoals zijn naam verraadt – uit verschillende culturen komen? En hoe heeft de oorlogscultuur van midden vorige eeuw de binnenkant en de buitenkant van mensen getekend? Je zult maar met je familienaam Rzoska heten.

Twee grootvaders, een Vlaamse collaborateur in de Waffen-SS en een Poolse soldaat in het geallieerde bevrijdingsleger, en een kleinzoon op zoek naar de waarheid langs de kronkelwegen van een familiegeschiedenis (prof. Bruno De Wever).

Het maakt engagement niet kleiner, maar empathie groter. Gedeelde grond laat zien dat bruggen bouwen altijd mogelijk, zelfs noodzakelijk is (Bart Somers, oud-minister en burgemeester van Mechelen).

Daarover komt Björn Rzoska vertellen in het CIMIC-café@deZondvloed op maandag 7 oktober om 19 uur. Schuif dus zeker mee aan tafel om verhalen, bedenkingen, ideeën te delen, met een koffie, thee, iets fris of een Mechels bier erbij.

 

Het volgende CIMIC-café in 2024 zal doorgaan op maandag 9 december. Zet ze zeker in je agenda! 

Het Humanistisch Verbond nodigt jullie 26 september om 20 uur uit voor de boekvoorstelling van De kroon met twee pieken van Guido van Heulendonk. Wees dus zeker welkom in onze koffiebar. 

PROGRAMMA

– Inleiding door filosoof Johan Braeckman

– Literair journalist Dirk Leyman interviewt de auteur

– Signeersessie en nakaarten in de bar van De Zondvloed

 

DE KROON MET TWEE PIEKEN

'De kroon met twee pieken' inventariseert het leven van Werner Vrysoone, ambtenaar bij lokale overheden, en vader van twee dochters van wie er slechts een zijn eigen kind is.

Tussen de meisjes ontstaat een gespannen relatie die te maken heeft met botsende persoonlijkheden en traumatische verledens. In dit spanningsveld probeert Werner een goede vader te zijn, onpartijdig en betrokken. Buiten zijn wil om echter, zal hij tot een bikkelharde keuze komen.

'De kroon met twee pieken' – een nieuwe roman van de meester van het ingenieus geconstrueerde verhaal – is een wervelende kroniek, caleidoscopisch gebouwd en vol eigenzinnige perspectiefwisselingen.

 

DE AUTEUR

Guido van Heulendonk is de schrijversnaam van Guido Beelaert (°Eeklo, 1951). Hij debuteerde in het Nieuw Vlaams Tijdschrift in 1983 met 'Het vierde woord', een fragment van wat later de novelle 'Vreemde vogels' zou worden (1989). In 1985 verscheen zijn eerste boek, de roman 'Hoogtevrees' (Bruna). Zijn werk werd verfilmd, vertaald en bekroond. Voor de roman 'Paarden zijn ook varkens' ontving hij de Gouden Uil voor Fictie (1996).

 

INFO EN INSCHRIJVINGEN

Toegang gratis. Inschrijven (verplicht) via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMqzAGHYSd-FTad8OdMFLN6ttID721x1jKosAFfQP-HdQQOw/viewform?fbclid=IwY2xjawE5FjhleHRuA2FlbQIxMAABHRsSvIliGYM9CfrX1KjIuPLJhQWpSl32qT1k0KmYfh7M7SOqjgVusBq2OQ_aem_uNMIafEwR6t3z_J30zHQKQ .

Meer info: secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren), www.humanistischverbond.be 

Wat een line-up! Eindig je zomer met het mooiste boekenfestival: ZuiderZinnen.eu/

Zet het in je agenda en zak volgende week af naar Antwerpen. Wij zijn alvast van de partij, dus kom gerust je boeken bij ons kopen en laat ze daarna meteen personaliseren tijdens de vele signeersessies. Ontdek het programma op de site van ZuiderZinnen: https://www.zuiderzinnen.eu/programma-2024

Een indrukwekkende reeks van schrijvers, dichters, zangers en acteurs die op 22 september Antwerpen Zuid zullen transformeren tot het kloppend hart van het woord.

Van iconen zoals Tom Lanoye en Arthur Japin tot opkomende talenten als Emma Rotsaert en Lukas Lelie, ZuiderZinnen biedt een ongeëvenaarde mix van literaire disciplines op unieke locaties doorheen het Zuid.

 

 

Lijkt het onderwerp van deze activiteit een hele hap? We kunnen je inderdaad verzekeren van een dubbele brok literatuur. Vader Herman en zoon Koen Van Campenhout, stellen namelijk samen hun nieuwste boeken voor: "Boudewijn@godmail.com" en "De 10 laatste dagen van Saint-Malo".

Ze heten jullie daarvoor van harte welkom in onze koffiebar op zaterdag 21 september 2024 om 14u.

Over de boeken:

Boudewijn@godmail.com is het 50ste (!) boek van Herman Van Campenhout. Daarin mailt hij als uitgesproken republikein met Koning Boudewijn, die telkens antwoordt vanuit de hemel. 

In De 10 laatste dagen van Saint-Malo houden enkele overlevenden van een pandemie zich schuil in een villa in Saint-Malo, Bretagne. Tegen wil en dank wordt Pierre belast met het neerschrijven van hun verhaal. Pierre is echter meer geïnteresseerd in de charmes van de bakkersvrouw en in zijn herinneringen aan het luxeleventje dat hij leidde. Hij beseft dan ook laat dat er onder het laatste laagje beschaving een verschrikkelijke gruwel schuilgaat...

 

Over de auteurs:

Herman Van Campenhout (1943, Meise, en sinds enkele jaren Mechelaar) schrijft voornamelijk jeugdliteratuur en kon al menig kinderjury bekoren. De laatste jaren schreef hij vaak in duo met Wouter Polspoel. Hij was jarenlang actief als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school, maar is nu fulltime schrijver.

Koen Van Campenhout (1970, Vilvoorde) is al sinds zijn tienerjaren begeesterd door film, muziek en literatuur. Met ‘Kolberg’ waagde hij zich voor het eerst aan een roman, gevolgd door ‘De oranje hesjes’. In zijn dagelijkse leven werkt de auteur in de banksector. Daarnaast is hij de zanger en songschrijver van de rockband CATCH23. Koen is de zoon van Herman Van Campenhout, die talloze jeugdromans op zijn naam heeft staan.

 

De toegang is gratis. De boeken kunnen aan de kassa aangekocht worden en natuurlijk voorzien de auteurs tijd om te signeren. 

Een plaatsje of een boek reserveren kan via bestelling@dezondvloed.be.

 

 

Onze reeks psychologie zet zich verder met neuroloog en slaapexperte dr. Inge Declercq en klinisch psychologe Kathy Van Crombruggen (Vividus). Zij duiken wat dieper in een fenomeen van deze tijd. Daarmee bedoelen we tijden van hoge werkdruk, telewerk en meeting-hoppen. Het recht op ontkoppelen of deconnectie is actueler en noodzakelijker dan ooit. De grenzen en de balans tussen privé- en beroepsleven zijn nog nooit zo vaag en fragiel geweest – en de ‘uitknop’ wordt nog maar moeilijk gevonden.

Dat is niet zonder gevolgen: onze hersenen kunnen al die prikkels niet meer verwerken, we geraken overprikkeld en gaan in overdrive. Moeheid, gezondheids- en slaapproblemen liggen op de loer en er is maar één remedie: breinrust.

Herkenbaar? Kom vrijdag 13 september om 20 uur naar onze koffiebar. Of stuur het door/breng iemand mee die ook dringend nood heeft aan het vinden van de 'uitknop'! 

Dr. Inge Declercq gidst je als neuroloog, neurowetenschapper, slaap- en stressspecialist en coach naar die felbegeerde breinrust. Kathy neemt het interview voor haar rekening en zal met haar haar boek bespreken. In dat boek neemt ze je mee achter de neurowetenschappelijke schermen van deconnectie. Breinrust reikt je een handige toolbox aan waarin begrijpelijke (neuro) wetenschap wordt omgezet naar concrete handvaten en inzichten.

Je kan het boek al reserveren via onze webshop of de avond zelf in onze winkel aanschaffen: De Zondvloed webshop

Laat ons weten of je aanwezig zal zijn door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Breinrust" en met hoeveel personen je aanwezig zal zijn. Samen maken we er een fijne avond van. 

De toegangsbijdrage bedraagt naar goede gewoonte 4 euro, zodat we interessante activiteiten kunnen blijven aanbieden.

Pelckmans en auteur Stef Selfslagh nodigen je van harte uit voor de officiële boekvoorstelling van Nisnikan, op 12 september 2024 om 20:00 uur in boekhandel De Zondvloed in Mechelen.

Nisnikan is het ontwapenende coming-of-ageverhaal van een vader die op hetzelfde moment als zijn zoon volwassen wordt. Die het liefst van al zou vasthouden, maar leert dat hij moet loslaten.

De boekvoorstelling sluit af met een signeersessie en een glas aangeboden door De Zondvloed.

De plaatsen voor deze bijzondere avond zijn beperkt. Reserveer dus nu alvast je plek via deze link: https://info.pelckmans.be/boekvoorstelling-nisnikan/

 

 

Over het boek:

Uitgerekend in het jaar waarin Stef Selfslagh zijn vader verliest, moet hij ook afscheid nemen van zijn zoon. Figuurlijk dan toch. Camu, de zoon in kwestie, heeft immers de pubergerechtigde leeftijd bereikt. Met alle ‘ik ben hier wegs’ en ‘laat mij nu toch eens fucking gerusts’ van dien.

Even overweegt Stef om er gewoon mee te stoppen, met de opvoeding. In de plaats daarvan schrijft hij zijn zoon een lange brief. Over hun gedeelde liefde voor taal, Colombiaanse wenkbrauwen en M&M’s. Over hun tweepersoonstrip naar Miami. Over nisnikan, het minst principiële woord in de Nederlandse taal. Over walvisvaders en dopsleutelsetvaders. Over de parallellen tussen volwassenheid en voetschimmel. Maar vooral: over de meedogenloze spiegel die zijn opgroeiende zoon hem voorhoudt.

Nisnikan is het ontwapenende coming-of-ageverhaal van een vader die op hetzelfde moment als zijn zoon volwassen wordt. Die het liefst van al zou vasthouden, maar leert dat hij moet loslaten.

Op 6 september mogen we Paul Verrept verwelkomen met zijn nieuwe worp Het Jaagpad. Paul schreef met dit dunne boek een groot verhaal: over twee eenzame mannen, een oudere en een jongere, die wel heel erg met elkaar verbonden lijken. Zijn boek ontving reeds lovende recensies, dus tijd om de schrijver en de lezers aan het woord te laten. Ontmoet Paul en ontdek Het Jaagpad in koffiebar om 20 uur. Hij zal fragmenten uitkiezen om voor te lezen en geïnterviewd worden over zijn werk. 

Over het boek 

De oudere Lucas leeft zijn uitzichtloze dagen op de vijfde verdieping aan een groot kruispunt in de stad. In een onverwachte vlaag van hoop neemt hij de trein naar het verleden. De jonge Claus reist op hetzelfde moment vol verwachting naar de toekomst. In hun kleiner wordende wereld komen hun levens, hun verleden en hun toekomst, in steeds nauwere cirkels almaar nader tot elkaar.

In een nietsontziende stijl verkent Paul Verrept in Het jaagpad de contouren van een in de knop gebroken leven, dat een lange, noodlottige en onontkoombare schaduw voor zich uit werpt.

Paul Verrept (1963) woont en werkt in Antwerpen. Hij is auteur, illustrator en grafisch ontwerper. Hij schreef en illustreerde meerdere boeken, waarvan Het meisje de jongen de rivier is bekroond met de Gouden Uil van de Jonge Lezer. In 2021 verscheen Brandingen dat op de shortlist stond van de Bronzen Uil 2022.

 

De toegang bedraagt naar goede gewoonte 4 euro, zodat we interessante activiteiten kunnen blijven aanbieden in onze koffiebar. 

 

 

Donderdag 27 juni om 20 uur komt Tom Dieusaert speciaal uit Argentinië om zijn boek "Rond de Kaap (Isaac Le Maire contra de VOC)" voor te stellen in onze koffiebar. Hij vertelt het verhaal over het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de 17de eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Tom Dieusaert deed hiervoor historische onderzoeksjournalistiek en volgde het spoor van deze fascinerende figuur van Antwerpen, Egmond, Den Helder en Amsterdam tot in Patagonië en Kaap Hoorn.

Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac le Maire één van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die einde zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de VOC.

Hij was betrokken bij de ontdekking van wat New York zou worden door Henry Hudson. Hij werd een vertrouweling aan het hof van de Franse koning Hendrik IV. En uiteindelijk zou hij de doorgang ontdekken tussen de Atlantische en Stille Oceaan: de mythische Kaap Hoorn.

 

Een interessante hap geschiedenis dus voor iedereen die geïnteresseerd is in onze maritieme rol in de 16de en 17de eeuw, scheepvaart, handel en ontdekkingsreizen.

 

Tom Dieusaert (1967) is een journalist en reisgids die sinds een kwarteeuw in Zuid-Amerika woont. Hij schreef verschillende non-fictieboeken en een essay in het Nederlands, Engels en Spaans. Weerkerende thema’s zijn de geschiedenis, het milieu en ‘man versus machine’. Hij woont aan de Tigre-delta in Buenos Aires en is een fervent roeier.

 

Inschrijven kan via bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Tom Dieusaert" en het bericht voor hoeveel personen je graag reserveert. Zo kunnen we voldoende zitplaats en versnaperingen voorzien.

De toegangsprijs is zoals goede gewoonte 4 euro. Zo kunnen we interessante activiteiten en onderwerpen blijven aanbieden in onze koffiebar. 

 

CIMICvzw gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met interessante auteurs, kunstenaars, mondiale ondernemers, journalisten en ontdekkingsreizigers in dialoog te gaan dan in het CIMIC-café.

Zak af naar Mechelen voor een maandagavond vol gebabbel, gepeins en ontmoeting. Schuif om 19 uur mee aan tafel in het café van boekhandel de Zondvloed.

Picaflores

Picaflor betekent kolibrie en verwijst naar de belangrijke bijdrage van de kleine kolibrie en zijn betekenisvolle acties in het grotere ecosysteem. Een van de speerpuntprojecten van Picaflores.org is Tonkiry Artists-for-the-Rainforest.

Jan Paul Buijs (1963) is medeoprichter van dit kunstproject waarbij 30 kunstenaars uit het Peruaanse regenwoud in 2024 tentoonstellen in 5 landen, waaronder dus ook in ons land. Ze trachten ons via kunst bewust te maken van de kwetsbare ecosystemen in het regenwoud en ze ondersteunen op die manier de inheemse volkeren als beschermers van dat woud.

Jan Paul Buijs zet zich al sinds 2018 in voor deze organisaties en sinds 2022 doet hij dat zelfs full time.

Hij heeft een achtergrond in biologie en informatica en heeft langere tijd in R&D en in de energiesector gewerkt, ook internationaal. Hij heeft zijn professioneel werk in het bedrijfsleven steeds gecombineerd met een inzet als vrijwilliger voor vzw’s, vooral met een grote interesse in natuur en natuurbescherming.

Jan Paul heeft oog voor de spirituele dimensie van de inheemse volkeren in Peru, Ecuador en Brazilië. De kunst van de Amazone-schilders in Peru wordt ook Arte Medicinal genoemd vanwege de verbinding die er tussen hen en de omringende natuur tot stand wordt gebracht.

Op maandag 17 juni om 19 uur verwelkomen we Jan Paul in het CIMIC-café@deZondvloed.

Reserveer je zitje via bestelling@dezondvloed.be

 

De mens is een sociaal beestje. Hoe we elkaar ontmoeten en met elkaar omgaan, datgene wat er is tussen mensen, dat is waar Ann Buysse zich de afgelopen 30 jaar in heeft gespecialiseerd. Aan de UGent bestudeert Buysse interpersoonlijke processen. Daardoor kan ze putten uit unieke verhalen van heel verschillende mensen. De neerslag van die rijkdom aan verhalen staat in dit boek "Zoveel tussen ons (je sociale leven in eigen regie)" en komt ze toelichten in onze koffiebar op vrijdag 7 juni om 20 uur. Naar goede gewoonte neemt Kathy Van Crombruggen (klinisch psychologe bij Vividus) het interview voor haar rekening. 

De auteur belicht de complexiteit en schoonheid van menselijke interacties en relaties aan de hand van verschillende verhalen, over hoe we elkaar aanspreken, elkaars gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden en hoe dat soms misgaat. Informatief, beschouwend, maar toch ook toegankelijk en soms luchtig.

Het boek

Prof. Buysse belicht de complexiteit en schoonheid van menselijke interacties en relaties aan de hand van verschillende verhalen, over hoe we elkaar aanspreken, elkaars gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden en hoe dat soms misgaat. We hebben elkaar nodig, of we dat nu graag toegeven of niet. Om te overleven en om gezien te worden. Om graag gezien te worden. Het is al doende dat we met elkaar verbonden raken. Op trouwfeesten en op straat, in de klas op de trein en de dansvloer. Terwijl we koffie drinken, roddelen, eten, spelen, feesten, winkelen of vergaderen, creëren we onszelf en elkaar, wat er was, is en zal zijn tussen ons. En we klagen en maken er films, poëzie en boeken over. Zo weten we wanneer een handdruk te geven en wanneer een kus. En hoe te verleiden, ruzie te maken, aan politiek te doen of op oudercontact te gaan. Niet iedereen kan zomaar aan elk verhaal deelnemen, maar we hebben wel zeggingskracht: we zeggen nee, brengen nuance en nieuwigheid. We ontroeren en krijgen elkaar op de kast. We zijn een intrigerende soort en vooral: we leven op een heel bijzondere manier samen.

Prof. Ann Buysse, decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, schreef een boek over samenleven en hoe we met elkaar omgaan. Anekdoten en persoonlijke verhalen met een psychologische inslag, die aantonen hoe individuen invloed hebben op elkaar en wat het betekent om deel uit te maken van een groter geheel. Alle onderlinge relaties in de maatschappij worden op de korrel genomen. Zo gaat ze onder andere dieper in op de invloed van kinderen op hun ouders en wat we kunnen leren van niet-traditionele gezinsvormen. 

Kom mee filosoferen, ontdekken, leren, vragen stellen,... op vrijdag 7 juni om 20 uur. Nabespreken kan met een hapje en een drankje in de koffiebar.

Graag inschrijven via bestelling@dezondvloed.be om uw komst te bevestigen.  

De toegangsbijdrage is 4 euro naar goede gewoonte. 

 

 

Is een introductie nodig? Misschien toch nog wel, want hoe goed ken jij Marc de Bel? Een schrijver die jong en oud blijft fascineren. Donderdag 23 mei komt hij samen met biograaf Jasper Van Loy zijn biografie Belhamel voorstellen. 

Niemand die meer Vlaamse kinderen aan het lezen heeft gekregen dan Marc de Bel. Sinds zijn klassiek geworden debuut 'Het ei van oom Trotter' broedde hij meer dan 200 verhalen uit, gaf hij 2000 lezingen, verkocht hij ruim 2,5 miljoen boeken en werd zijn werk vier keer verfilmd. Hij boeit kleuters, tieners en (jong)volwassenen, en dat al bijna veertig jaar – de fans van het eerste uur brengen intussen hun kinderen mee. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Journalist Jasper Van Loy (De Morgen, Humo) viel als kind in een kast met Marc de Bel-boeken en beantwoordt die vraag in Belhamel.

Meteen kom je ook te weten waarom oom Trotter niet nonkel Trotter heet, welke bekende acteur naast de rol van Blinker greep en hoe het komt dat de Boeboeks, tot op heden, nooit tot Amerika zijn geraakt. 'Belhamel' is het verhaal van een eeuwig kind, een dromer, een meesterverteller en een ondernemer, allemaal onder één kleurig schedeldak.

De populairste jeugdschrijver in dit land, van fontanel tot teen ontleed, in onze koffiebar. Kom mee de biografie van de iconische jeugdschrijver ontdekken, samen met de auteur(s) zelf. Het wordt een interessante avond in het gezelschap van Marc de Bel en Jasper Van Loy.  

Programma:  

19.00: Welkom!

19.30: Inleiding door Uitgeverij Houtekiet

19.45: Interview Jasper Van Loy en Marc de Bel

20.30: Stukje voorlezen uit het boek

20.45: Signeersessie en receptie  

 

De avond is gratis. Inschrijven verplicht via promotie@vbku.be.

In oktober 2020 keerde Frank Vandenbroucke onverwacht terug naar de politiek om zich te wijden aan zijn eerste grote liefde: gezondheidszorg. 

Als vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid voerde hij - na ons land eerst door de COVID-crisis te hebben geloodst - een hele reeks investeringen en hervormingen in onze zorg door. Nu zit zijn eerste termijn er bijna op.

In zijn boek “Tien Franke vragen aan Frank”, opgetekend door journalist Mark Coenen, gaat Frank Vandenbroucke in op het verleden, het heden, maar vooral de toekomst van onze gezondheidszorg. De uitdagingen blijven immers groot, het werk is niet af. Daarom is het zo belangrijk om te blijven investeren en hervormen in onze zorg. 

 

Ben je zelf benieuwd hoe Frank dat precies ziet? Goed nieuws, want Frank gaat op tournee langs verschillende boekhandels in Vlaanderen om zijn boek voor te stellen en met jou in gesprek te gaan. 

Op dinsdag 21 mei om 19u30 gaan Frank Vandenbroucke en Mark Coenen in gesprek in onze koffiebar.

Zin om af te komen? Schrijf je in via dit emailadres: bestelling@dezondvloed.be

 

Voorbeeld van afbeelding

CIMICvzw gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met auteurs in dialoog te gaan dan in het CIMIC-café.

Zak af naar Mechelen voor een maandagavond vol gebabbel, gepeins en ontmoeting. Schuif om 19 uur mee aan tafel in het café van boekhandel de Zondvloed.

Het laatste boek van Christine Gruwez biedt een pleister voor onze wonden. Het maakt de wonde tot een kennisorgaan dat onze ogen en wegen opent naar het menselijke in elke mens. De antroposofe en gewezen CIMIC-docente biedt in ‘De wonde en het recht op kwetsbaarheid’ indrukwekkende reflecties en beklijvende meditaties over wonde en wonder in onze huidige tijd. Meer hierover in deze nieuwsbrief.

Ze komt haar boek, dat in mei in het Nederlands zal verschijnen, toelichten tijdens het CIMIC-café@deZondvloed op maandag 29 april om 19 uur.

 

Dit zijn de data voor de volgende bijeenkomsten van het CIMIC-café in 2024. De onderwerpen die aan bod zullen komen, worden later aangekondigd:

Maandag 17 juni 2024

Maandag 7 oktober 2024

Maandag 9 december 2024

Welke rol speelt de sociale zekerheid in ons leven? Wat omvat dat eigenlijk? Wat maakt ons systeem bijzonder en blijft het overleven?

In zijn nieuwe boek ‘Onze sociale zekerheid – ervaringen en voorstellen’ trekt Jef Maes alle draden van een leven vol engagement bij elkaar. Die sociale zekerheid speelt daar een cruciale rol in. Dat begint al in zijn jeugd in een arbeidersgezin in de Rupelstreek en gaat verder tijdens en na zijn studies. Totdat hij bij het ABVV begint te werken. Meer dan 20 jaar is hij er de man van de beheerscomités van de sociale zekerheid.

In dit boek ontrafelt hij een reeks mythes over onze kathedraal (‘niet efficiënt’, ‘onbetaalbaar geworden’, ‘wordt beter gesplitst’, enzovoort). Maar hij gaat ook in op de grote discussies rond pensioenen, werkloosheid, ziekte- en invaliditeit en gezondheidszorg.

De boekvoorstelling gaat gepaard met een panelgesprek. Het panel bestaat uit Jef Maes, Jan Bertels. Andere namen volgen nog.

Er is tijd voor vragen en bedenkingen, en het staat open voor iedereen die meer wilt weten en ontdekken over het sociale zekerheidssysteem, waar zoveel over gezegd wordt, maar we misschien nog veel over kunnen leren. 

 

Praktisch:

Op donderdag 25 april stelt Jef Maes - ism Linx+ en het ABVV- zijn nieuwste boek voor in boekhandel De Zondvloed (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, Mechelen).

Deuren gaan open om 19.30u, de boekvoorstelling start om 20.00u.

Nadien is er de mogelijkheid om na te praten met een drankje en het boek te laten signeren.

Gratis inkom, wel verplicht inschrijven via de site van Linx+.

India is nog te vaak terra incognita of, erger nog, een leeg doek waarop Europeanen hun exotische verlangens projecteren. Daardoor missen we zowel de groeiende geopolitieke betekenis als het enorme potentieel van het land, en omdat we de interne spanningen en ongelijkheden niet zien, vergissen we ons vaak in partners. Om een einde te maken aan die schadelijke India-blindheid schreef Gie Goris "INDIA. De onzichtbare gigant" (Lannoo), een actuele inleiding op hét land van de toekomst.

Het is tijd om de Aziatische eeuw niet enkel door de bril van de opkomende macht van China te zien. India heeft de grootste bevolking ter wereld (1,4 miljard mensen), is de vijfde economie ter wereld is en tekent de hoogste groei onder grote economieën op. Maar India is veel meer dan cijfers, veel meer dan een land met toekomst, veel meer dan zijn verleden.

Op 23 april komt Gie Goris naar De Zondvloed in Mechelen (om 19:30u) voor een boekvoorstelling. Journalist Erik Raspoet gaat met de auteur in gesprek over het groeiende belang van India op het wereldtoneel, de sociaal-politieke realiteit, de botsing tussen meerderheid en minderheden, over populisme en democratie.

Ontdek de wereld vanuit onze koffiebar. Schrijf je op voorhand in om dit gesprek bij te wonen via bestelling@dezondvloed.be.

Catherine Vuylsteke vertelt zaterdag 20 april om 16 uur in onze koffiebar over de moedige strijd van zes vrouwelijke topcartoonisten en creëerde het het boek bij de gelauwerde Canvasserie 'Draw for change' die vanaf half maart wekelijks te zien is. Ze vertelt het verhaal van Mar Maremoto, Ann Telnaes, Rachita Taneja, Doaa El-Adl, Victoria Lomasko en Amany Al-Ali, zes vrouwelijke cartoonisten die onlangs het onderwerp waren van de gelijknamige documentairereeks van Guillaume Vandenberghe en Vincent Coen, geproduceerd door Hanne Phlypo, die in Cannes werd bekroond.

Zes vrouwen, zes verhalen. Ze maken cartoons en grafisch werk in de belegerde Syrische stad Idlib of het onvrije Egypte van president al-Sisi, ze bekampen fatshaming en homofobie in Mexico, leven uit hun koffer op de vlucht voor president Poetin, nemen het hindoenationalisme en de misogynie van premier Modi op de korrel of leggen the powers that be het vuur aan de schenen in The Washington Post.

Of ze nu uit Mexico, de VS, Syrië, Egypte, India dan wel Rusland komen, allen behoren ze tot de absolute wereldtop. Maar de weg naar de top liep voor geen van hen over rozen.

Catherine Vuylsteke bracht met elk van hen vele uren door en luisterde naar hun verhalen. Ze integreerde hun herinneringen en anekdotes, hun strijd en succes. Ze ontmoetten elkaar in Caïro, Leipzig en Brussel. Live en virtueel. 

 

Deel mee in hun verhalen en ontmoetingen door zaterdag 20 april om 16 uur mee aan tafel te schuiven en te komen luisteren naar Catherine en haar ervaringen. Laat je inspireren door deze indrukwekkende dames en hun illustraties. 

 

Schrijf je op voorhand in via bestelling@dezondvloed.be zodat we genoeg plaats en versnaperingen kunnen voorzien. 

De toegangsbijdrage is 4 euro. Zo ondersteunt u onze werking en kunnen we interessante activiteiten blijven aanbieden in onze koffiebar.

Tom Lanoye neemt Shakespeare nogmaals radicaal onder handen en brengt zijn visie en bijhorende tekst naar boekhandel De Zondvloed op vrijdag 19 april 2024 om 20 uur. Lady+Lord MacBeth is de tweede samenwerking van regisseur Olivier Diepenhorst en schrijver Tom Lanoye.

Eerder regisseerde Diepenhorst reeds Mamma Medea, een bewerking die Lanoye al eerder schreef. Nu werken ze voor het eerst samen aan een nieuwe bewerking van de meest beruchte tragedie van Shakespeare: MacBeth. Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare bekend. Tom Lanoye voegt daar in zijn bewerking twee onverwachte elementen aan toe. Passie en pijn, door een gemis aan wat nooit heeft mogen zijn. En de centrale, drijvende rol verhuist naar Lady MacBeth.

Zij en Lord MacBeth hebben elkaar al in hun jeugd onvoorwaardelijk trouw gezworen. Met de jaren is hun passie nog aangescherpt door de grote tragedie in hun leven: ze bleven kinderloos. Lord MacBeth werkt zijn onbehagen uit op het slagveld. Maar de eer die hem na afloop wordt bewezen troost hem niet. Lady MacBeth bezweert hem dat hij meer verdient. Veel meer. En zijzelf ook. De drie zonderlingen die ze raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd – of was het omgekeerd? Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf. 

Tom Lanoye maakte al eerder radicale bewerkingen van klassiekers, zoals OustFaust (naar Goethe) en Atropa (naar Euripides), alsook Ten Oorlog, Hamlet versus Hamlet en Koningin Lear (naar Shakespeare). Telkens met veel weerklank, bij pers en publiek.

 

Wie het theater op het groot podium wil zien kan afzakken naar Nederland en theatergroep Suburbia in actie zien. Wie Tom Lanoye wil zien vertellen over zijn theaterbewerking, kan naar onze koffiebar komen op vrijdag 19 april en zo mee achter de letters van de theatertekst kruipen. 

Bent u er vrijdag 19 april graag bij? Stuur een mail naar bestelling@dezondvloed.be om uw komst te bevestigen. 

In dit belangrijk verkiezingsjaar wil Oxfam België de strijd voor een meer rechtvaardige wereld nog meer in de kijker zetten. Daarom kroop Eva Smets, algemeen directeur van Oxfam België, in haar pen. Op 29 maart komt ze haar boek Kantelen! Belgische recepten voor de donuteconomie, voorstellen in onze koffiebar

De ongelijkheid in onze wereld is torenhoog. Bovendien heeft ze een enorme economische, menselijke, sociale en ecologische kost. Ons model kraakt in alle voegen, en we voelen ons vaak machteloos om er iets aan te doen. Er is geen alternatief, zo wordt gezegd.

Maar het kan wél anders. In Kantelen! toont Eva Smets, algemeen directeur van Oxfam België, aan dat een nieuwe, rechtvaardige aanpak van onze economie, klimaat en sociale zorg niet alleen broodnodig is, maar ook binnen handbereik ligt. Met een gezonde dosis verbeelding en daadkracht vinden we onze weg terug uit de chaos. Als we kantelen naar een donuteconomie dan ligt een rechtvaardige toekomst voor het grijpen.

Deze boekvoorstelling is dus de ideale kans voor iedereen die mee wil nadenken over hoe ons economisch en maatschappelijk model anders kan en voor iedereen die wil weten wat donuts ermee te maken hebben. Kom mee debatteren, vragen stellen, luisteren, kritisch of juist hoopvol zijn. 

Ben je er graag bij? Schrijf je in via bestelling@dezondvloed.be

 

 

Een literaire avond om u tegen te zeggen. Donderdag 14 maart om 20 uur verwelkomen we Mark Schaevers, de biograaf van Hugo Claus. Hij leverde 'De levens van Claus' af en dat is een werk waar we niet omheen kunnen. Een krachttoer.

      

 

Biograaf Mark Schaevers realiseerde zich maar al te goed dat hij bij het schrijven over Hugo Claus meerdere levensverhalen had te doorgronden. Schrijver, kunstenaar, filmer: alleskunner Hugo Claus heeft er alles aan gedaan om de mythe van zijn biografie mee vorm te geven. Schaevers’ werkwijze is dezelfde als bij zijn bekroonde boek over Felix Nussbaum. Hij volgt zijn onderwerp op de voet, zonder expliciet te interpreteren. Waar de schrijver dacht: ‘Ik ben de baas, hè, van al die Clausen’, geldt dat evenzeer voor de biograaf. Te midden van alle tegenstrijdigheid heeft Schaevers een leven van eenheid kunnen beschrijven, en ook voor wie Claus dacht te kennen zal het totaalbeeld verrassend zijn. De levens van Claus is het resultaat van diepgravend onderzoek, van geduld en sensitiviteit, en een getuigenis van een scherp verstand en literaire verbeelding.

De meesterverteller Schaevers brengt de lezer dichter bij Claus dan de schrijver zelf ooit heeft toegestaan, en tegelijk is deze biografie een wervelende cultuurgeschiedenis die meer dan een halve eeuw bestrijkt.

 

Kom samen met ons Hugo Claus herontdekken in onze winkel. Schrijf je op voorhand zeker in via bestelling@dezondvloed.be. We maken er samen met jullie een speciale en mooie avond van. 

 

De toegang bedraagt naar goede gewoonte 4 euro, zodat we deze literaire avonden en meer kunnen blijven aanbieden. 

CIMICvzw en Boekhandel De Zondvloed geloven in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. Er is daarom geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café. 

Kom op maandag 26 februari 2024 naar onze koffiebar voor een avond vol ideeën, meningsverschillen of juist ontmoetingen met gelijkgezinden. Kom luisteren, mee debatteren, of laat je inspireren met een koffie, thee, iets fris of een Mechels bier erbij.

Het thema van deze avond? Migratie als oplossing voor de klimaatcrisis.

 

Wetenschapsjournaliste Gaia Vince, schrijfster van ‘Avonturen in het antropoceen’ bewijst met haar laatste boek ‘Nomadic Century’ hoe migratie – tegen alle onheilsboodschappen in - de oplossing blijkt te zullen worden voor het toekomstige klimaatprobleem.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koen Stuyck licht haar verruimende visie toe op maandag 26 februari om 19 uur in het CIMIC-café@deZondvloed. Nodig dus zeker je klimaatvrienden, groene filosofen, maatschappelijk bewuste kennissen uit om er samen een boeiende avond van te maken.

 

Dit zijn de data voor de volgende bijeenkomsten van het CIMIC-café in 2024. Zet ze zeker in je agenda! De onderwerpen die aan bod zullen komen, worden in volgende nieuwsbrieven medegedeeld:

  • Maandag 29 april 2024
  • Maandag 17 juni 2024
  • Maandag 7 oktober 2024
  • Maandag 9 december 2024

Zaterdag 20 januari knalt het startschot van Maandrang!

In het kader van de Week van de Poëzie (25 januari tot 31 januari) en op initiatief van het Vermeylenfonds en De Sprekende Ezels Mechelen, zal van 20 januari tot 9 februari het gloednieuwe poëziefestival Maandrang in de stad Mechelen neerstrijken. Dit festival van het poëtische verlangen zal inspiratie en zintuigen prikkelen met mooie woorden, klinkende zinnen, jazz en beatpoetry, theater, filmvoorstellingen en tattoos.

Mechelen is de thuisbasis (geweest) van uitzonderlijk veel grote dichters met nationale uitstraling, zoals bijvoorbeeld Herman de Conick, Paul Snoek, Remy van de Kerckhove en Bart Moeyaert. De ideale locatie om een poëzieviering te houden. Dat dachten Tom Cools, coördinator bij het Vermeylenfonds, en Pieter Staes, organisator van De Sprekende Ezels Mechelen, ook.

In de hele stad kan je tijdens die week literaire verrassingen terugvinden en je door woorden laten prikkelen. Ook bij ons. 

Programma

Op zaterdag 27 januari, van 16u tot 19u, kan je bij ons terecht voor een portie woordkunst: 

  • 16 uur: Didi de Paris: https://www.facebook.com/events/764297698472106/
  • 16.30 uur: Andy Fierens: https://www.facebook.com/events/7177212952393060/
  • 17 uur tot 19 uur: het balanseer beweegt, een poëtische staalkaart: https://www.facebook.com/events/371876465540630

Kom samen met ons poëzie en taal vieren! Ondertussen kan je je dorst lessen in onze koffiebar en een portie woordkunst nuttigen. 

 

Ontdek het volledige programma hier: https://www.maandrang.be/

 

Heb je soms het gevoel dat je (te) veel ballen in de lucht moet houden? Dat je altijd de controle wil hebben en je jezelf ondanks eerdere successen nog steeds moet bewijzen? Word je soms onverwacht overmand door angst en twijfel? Maken goedbedoelde adviezen als ‘laat het los’ en ‘doe eens wat minder’ je kwaad of moedeloos? Dan ben je niet alleen en is de volgende sessie in onze Psychologiereeks op 25 januari 2024 om 20 uur iets voor jou. Klinisch psychologe Kathy Van Crombruggen van praktijk Vividus in Mechelen interviewt voor de gelegenheid psychologe en leiderschapscoach Liesbet Boone.  

Dr. Liesbet Boone schreef een boek over perfectionisme: “Niet perfect, toch tevreden”. Veel mensen herkennen zichzelf in meer of mindere mate in perfectionisme. Het helpt ons vaak om door te zetten en onszelf te verbeteren, en tegelijkertijd kan het ons soms in de weg zitten.

Dr. Boone zal uitleggen hoe je perfectionisme kan ombuigen tot optimalisme. Via herkenbare voorbeelden beschrijft ze waartegen perfect zijn ons probeert te beschermen en neemt ze je mee in haar ‘willen-durven-doen-aanpak’. Want beter omgaan met perfectionisme betekent niet dat je de lat lager hoeft te leggen. Wel dat je bewustere keuzes maakt, jezelf meer laat zien en met meer voldoening presteert. 

 

Een leerrijke avond vol inzichten en gelijkgezinden gegarandeerd, met tijd om vragen te stellen, gehoord te worden en je boek te laten signeren.  

Ben je er graag bij? Reserveer je plek door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp “Perfectionisme”. Kom je niet alleen? Zet er dan zeker bij voor hoeveel personen je inschrijft.  

Toegangsbijdrage is 4 euro. Zo kunnen we een fijne activiteitenkalender blijven aanbieden in onze koffiebar.  

 

Dinsdag 19 december om 20 uur zet klinisch psychologe Kathy Van Crombruggen de psychologiereeks verder. Ze nodigt Eos Psyche&Brein-hoofdredactrice Liesbeth Gijsel uit om te praten over haar boek “F*ck de menopauze”. Een boek dat heel wat losmaakte in de media, en dus een conversatie waar we als maatschappij nood aan hebben, en een stevige gesprekspartner aan tafel.

Schrijf je zeker in!

 

Over het boek

 

In haar sterk onderbouwde, maar vooral ook empathische en geëngageerde boek F*ck de menopauze wandelt Liesbeth Gijsel met je mee langs vragen en heikele kwesties, zonder ook maar iets te verbloemen. Veertiger of niet, een geïnformeerde vrouw is er twee waard en een gerustgestelde misschien wel vier!

De menopauze is veel meer dan een opvlieger nu en dan en het stoppen van de menstruatie. Er gaat een jarenlang proces aan vooraf, dat zich al op 40 jaar op gang kan trekken. Bovendien zijn de precieze kenmerken weinig bekend, waardoor maar weinig vrouwen erop voorbereid zijn.

Vanuit een persoonlijk perspectief - wat staat me precies te wachten? - gaat wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel op zoek naar de waarheid en ontkracht ze hardnekkige mythes en clichés. Want de overgang hoeft niet iets te zijn dat je lijdzaam ondergaat!

Wat zijn de eerste signalen van de overgang? En wat is dan het verschil met de (peri-) menopauze?

Hoezo veranderen die verrekte hormonen niet alleen je lichaam, maar ook je concentratievermogen bijvoorbeeld?

Waarom worden vrouwen na de menopauze vaak zo negatief belicht, terwijl ze in andere tijden of culturen juist een heldenstatus hadden?

Hoe blijf je genieten van stomende seks, zelfs met vaginale droogte of andere blokkades?

Hoe claim je als vrouw in de overgang je plek op de werkvloer, ondanks het taboe?

Wat werkt nu écht tegen stemmingswisselingen, opvliegers en plotse gewichtstoename?

Hoe veilig is hormoontherapie, welke alternatieve therapieën werken en welke zijn lariekoek?

 

Wil je zelf wat mist rond het onderwerp wegnemen? Zelf horen waar de mediastorm om gaat? Kom gerust langs en breng je eigen vragen en verhalen mee. Het belooft een interessante avond te worden. 

 

Schrijf je in via bestelling@dezondvloed.be. Toegangsbijdrage is 4 euro, zo kunnen we fijne boekenbaravonden blijven organiseren.

Wat kan je troosten? Is je verlangen gevaarlijk? Waarvoor kun je dankbaar zijn?

Vrijdag 15 december om 20 uur schuift er een straffe gesprekspartner aan tafel. Tinneke Beeckman, een van de meest vooraanstaande filosofen in het Nederlandse taalgebied, auteur, en columniste bij De Standaard, komt in onze koffiebar praten over haar nieuwe boek, Ken jezelf, en schuwt zoals gewoonlijk de diepgang niet.

In een moedige zoektocht naar zelfkennis leidt Tinneke Beeckman de lezer langs de grootste geesten uit de filosofie en wereldliteratuur: van Socrates, Hannah Arendt en Albert Camus tot Marcel Proust en Virginia Woolf. Vertrekkend vanuit persoonlijke vragen ontdekt ze hoe hun ideeën je blik op jezelf en het leven kunnen verrijken. Beeckman wekt klassieke denkers tot leven en laat overtuigend zien hoe de filosofie juist vandaag de dag van grote waarde kan zijn.

Een boeiende en hersenprikkelende filosofische avond gegarandeerd.

Schrijf je zeker in!

De toegangsbijdrage bedraagt 4 euro, zodat we de activiteiten in onze koffiebar kunnen blijven organiseren.

Zondagvoormiddag 10 december, 11 uur.

Literair aperitiefgesprek met Giuseppe Minervini over zijn debuutroman ‘Krank’.

De Westvlaming Giuseppe Minervini publiceerde met Krank wellicht hét opmerkelijkste Nederlandstalige debuut van het jaar. Een vuistdikke roman vol filosofie en maatschappijkritiek, maar ook met humor en met een bijzonder schrijfplezier geschreven.

Johan Vandenbroucke las het boek met verbazing en stijgende bewondering, en meent dat deze ambitieuze debuutroman veel meer aandacht verdient van pers en publiek. Op zondag 10 december gaat hij in gesprek met de auteur in de koffiebar van De zondvloed.

Hartelijk welkom, vanaf 11 uur in de voormiddag, koffiekoeken en drankjes zijn beschikbaar.

Schrijf je op voorhand in via bestelling@dezondvloed.be om je plek te reserveren.

 

 

 

 

 

Toegangsbijdrage is 4 euro, zodat we fijne activiteiten kunnen blijven organiseren.

 

————

In zijn dodencel richt Ix een document aan de rechter waarin hij zijn vrijspraak bepleit. Krank is dat document. Ix onthult het bizarre verloop van zijn betrokkenheid bij Organisatie Liefgenezen, die een revolutie uitstippelt tegen de tirannie van het algoritme.

Als curator van zijn eigen psychische ontsporen komt Ix tot het besef dat de vrijheid buiten deze dodencel even claustrofobisch is als erin; hierbinnen als krappe ruimte, daarbuiten als Möbiusband. Zijn besluit? Ware zorg is vreugdebezorging.

 

#boekvoorstelling

#boekpresentatie

#wattedoenopzondag #mechelenleeft

Stien schreef vorig jaar het boek Voor Altijd over het ziekte- en rouwproces van haar partner. Hij overleed in januari 2021. Een persoonlijk verhaal over rouwverwerking, waar veel mensen in deze periode van het jaar steun uit kunnen putten. Eventjes stilstaan bij onze eigen ervaringen, en die van anderen, op elk moment van het jaar.

Stien onderzocht haar eigen ervaring, ging er creatief mee aan de slag, en bracht dit boek uit. Donderdag 30 november om 20 uur komt ze haar verhaal delen in onze koffiebar.  Ze brengt Steven Boers mee, van Stef en De Tong (vroeger zanger bij Katastroof geweest), voor de muzikale omkadering. Hij schreef speciaal liedjes die gebaseerd zijn op het boek.

 

Over het boek:

Wat gebeurt er als de liefde van je leven sterft? Bij Stien voelt het na het overlijden van haar geliefde Simon alsof iemand de resetknop in haar hersens indrukt. Mensen zeggen haar: 'Je zal je beter voelen als je lacht.’ Maar hoe kan ze nu lachen als er alleen maar intens verdriet in haar schuilt? In dit verhaal giet Stien Verbelen haar rouw in woord en beeld. ‘Voor altijd’ is zachtaardig, zeer toegankelijk en vanuit persoonlijke ervaring geschreven. Met eenvoudige maar treffende stripachtige zwart-wittekeningen waarin de schrijfster vormgeeft aan haar rouwproces. 

Stien Verbelen is een Belgische schrijfster en grafisch vormgever.

Op vrijdag 24 november om 20 uur komen Rick de Leeuw en Ruud Hendrickx met Het grote ontbreekwoordenboek naar Mechelen en gaan ze live nieuwe ontbreekwoorden maken. De auteurs zullen uitleggen aan welke criteria een nieuw woord moet voldoen om vervolgens samen met het publiek aan de slag te gaan om een leemte in de Nederlandse taal op te vullen. 

In het voorjaar van 2022 startte bij Nieuwe Feiten op Radio 1 de rubriek ‘het ontbreekwoord’. Daarin gaat Rick de Leeuw elke week met de gewaardeerde hulp van de luisteraars op zoek naar woorden die in de Nederlandse taal – helaas – nog niet bestaan. ‘Hamerglas’, ‘kapotverbeteren’, ‘einderzucht’, ‘overouderen’, ‘huicheljuichen’, ‘sopperen’; het zijn maar enkele van de tientallen nieuwe woorden die inmiddels geboren zijn onder het wakende oog van enig en alwetend jurylid Ruud Hendrickx.

Deze zomer hebben Hendrickx en De Leeuw gebruikt om samen Het Grote Ontbreekwoordenboek te schrijven. Het is een heerlijk en aanstekelijk boek geworden dat doordrenkt is met liefde voor de taal en een aansporing vormt om onze taal op speelse wijze blijvend te verrijken.

 

Schrijf je in via bestelling@dezondvloed.be, en misschien komt jouw bijdrage in het volgende ontbreekwoordenboek!

Toegangsbijdrage is 4 euro. 

 

De eerste Nederlandstalige biografie over Roy Orbison wordt voorgesteld in onze koffiebar op 23 november om 20 uur. Meesterverteller Rudolf Hecke, die zich onder andere ook al waagde aan een trilogie over Serge Gainsbourg en een samenwerking met Dirk De Wachter, en zelf songwriter en performer is, zette het leven van Orbison op zijn manier op papier.

Het leven van Roy Orbison toont aan dat het lot soms gevoel voor humor heeft. Orbison komt op de wereld als lelijkste baby van Vernon en groeit op tot een bleek, ziekelijk schraal jongetje. En dan plots, alsof hij uit het niets komt, is hij een wereldster die een imperium uitbouwt op melancholie en weemoed. Bijna 40 jaar na zijn dood blijft zijn erfenis fascineren. Want naast zijn ontelbare hits, zoals ‘Oh Pretty Woman’, ‘You Got It’ en ‘In Dreams’, zijn er zijn ook zijn eigen tragedies: zijn eerste vrouw komt om bij een verkeersongeval, zijn twee zonen blijven in een woningbrand. Hecke zet de wereldster in een heel nieuw licht.

Voor een avond filosofie, zelfontdekking en luisteren naar een geboren vertelster, kan u op 17 november om 20 uur in onze koffiebar terecht. Joke J. Hermsen komt namelijk haar nieuwe boek voorstellen. Deze politiek geëngageerde filosofe zal ook de thematiek rond vluchtelingen en thuislozen, en zovelen die geen plek hebben onder deze hemel, niet schuwen. Het gaat dan ook over heimwee, verlangen naar vroeger, een thuisgevoel. 

 

‘Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte.’

Zo begint deze filosofische memoir, waarin Joke J. Hermsen een diepgaande analyse geeft van het ambivalente menselijke verlangen naar geborgenheid en de lust om eropuit te gaan. Ze onderzoekt in dit persoonlijke verslag van een zomer vol omzwervingen de vraag waar we nog thuis kunnen zijn in de wereld. Ze houdt ook haar eigen heimwee scherp tegen het licht, die haar al sinds haar kindertijd achtervolgt.

In een boeiende dialoog met denkers en dichters als Hannah Arendt, Maya Angelou, Rainer Maria Rilke, Lou Salomé, Friedrich Hölderlin, Simone Weil en Ingeborg Bachmann schetst Hermsen de ervaring van vervreemding en thuisloosheid, en de hoop op een thuiskomst in verhalen, herinneringen en politieke verbondenheid.

Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Tot haar bekendste en meest succesvolle boeken behoren Stil de tijd (winnaar Jan Hanlo Essayprijs), De liefde dus (winnaar Halewijnprijs, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs), Kairos (shortlist beste filosofieboek), Blindgangers (longlist Libris Literatuur Prijs) en Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, dat ook verscheen in het Engels, Spaans, Duits, Noors, Deens en Arabisch.

 

Bent u er graag bij? Inschrijven kan via bestelling@dezondvloed.be.

De toegangsbijdrage zal 4 euro bedragen. Hiermee steunt u de activiteitenkalender van onze koffiebar en kunnen we fijne lezingen blijven organiseren. 

 

Woensdag 15 november krijgen we Maud Vanhauwaert om 20 uur op bezoek in onze koffiebar. Maud is schrijver en performer. Ze publiceerde de poëziebundels Ik ben mogelijk (2011) en Wij zijn evenwijdig (2014) en is ook bekend van haar cursiefjes voor De Morgen en haar Antwerps stadsdichterschap. Ze komt haar romandebuut "Tosca" bij ons voorstellen. Liza Noteris gaat met haar in gesprek.

 

Over het boek:

In een brief aan haar uitgever legt vertaalster May uit hoe een treffend potloodportret het begin vormde van een verstikkende uitwisseling van woorden met Aline, een jonge vrouw die zich al lijkt te verzoenen met haar nakende dood.

Hoe harder May deze Aline probeert te leren kennen, te begrijpen, te redden, hoe meer May met lege handen lijkt te staan. En lege pagina’s.

 

Tosca is een poëtische roman vol onderhuidse spanning over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie, waarbij de grens tussen feit en fictie flou wordt en waarin steeds twijfelachtiger wordt wie wie parasiteert. Een even zinderend als poëtisch kat-en-muisspel.

 

‘Vaak heb ik gedacht: zij is een gesloten boek; beter dan ik kan niemand haar lezen,’ schrijft May over Aline in Tosca. De speciale editie sluit hierop aan: het is een – letterlijk – gesloten boek, een paperback met japanse binding waarbij je de pagina’s zelf moet openscheuren met een bijkomend kaartje, waardoor het verhaal zich op een unieke wijze ontvouwt.

 

De toegangsbijdrage bedraagt 4 euro. Zo kunnen we fijne activiteiten blijven plannen in onze koffiebar. 

Ben je er graag bij? Laat het weten door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met de activiteit in het onderwerp, en uw naam en het aantal personen in het bericht.

Zondag 5 november om 14 uur komt auteur Marc Kregting naar onze koffiebar om zijn nieuwe boek aan de wereld te tonen. Hij zal worden geïnterviewd door Serge Delbruyère en de inleiding wordt verzorgd door Hannah van Binsbergen. 

Marc Kregting vertelt in De vriendelijke mens over een migrant die na de val van de Muur naar het westen kwam. Hij beproefde zijn geluk in het land Patatonië. Daar nam hij elke klus aan. Nu zit hij alweer jaren bij cateringbedrijf Senseo Planvacuüm. Collega’s zijn van dezelfde generatie als zijn dochter die hij in zijn eentje heeft opgevoed. Die studenten houden zich bezig met onbegrijpelijke kwesties als rechten. De vriendelijke mens snapt hen niet. Hij wil gewoon werken, voor de toekomst van zijn oogappel. Ook krijgt hij brieven. Ze stellen dat ze hem niet thuis hebben aangetroffen en reppen van achterstallige betalingen.

Hoe lost de vriendelijke mens dit op? Vooralsnog verdubbelt hij zijn inspanningen. Voor zijn dochter? Vergeet hij niet iets?

Na meer dan tien jaar dichterlijk zwijgen neemt Kregting de draad van poëzie op. Met horten en stoten en tegelijk lyrisch ontvouwt hij een globaliseringsdrama. De vriendelijke mens wil onontkoombaar zijn in overgave en blindheid.

Marc Kregting (1965) groeide op in Nederland en woont in België. Op zijn naam staan zestien titels, van prozagedicht (Dood vogeltje) over pamflet (Zij zijn niet van Jeremia) naar salontafelwerk (Koffie). Zijn recentste boek De encyclopedieën van de val werd lovend ontvangen.

Bent u er graag bij? Graag uw komst laten weten via bestelling@dezondvloed.be zodat we ons kunnen voorbereiden en de koffiebar klaarzetten voor een fijne boekvoorstelling. 

 

 

 

Fan van de fijnere noten? Laat je een gezellige avond in een literaire setting met een streepje muziek niet graag liggen? 27 oktober om 20 uur verwelkomen we Frank Nuyts, één van de invloedrijkste componisten van ons land, in onze koffiebar. 

Het is makkelijk om de muziek van Frank Nuyts als tegendraads te bestempelen, als luisteraar word je vaak op het verkeerde been gezet. Maar het zou zijn muziek flink tekort doen enkel te spreken over de speciale plaats die ze inneemt in de wereld van de ‘klassieke’ muziek, in acht genomen de vele grensoverschrijdende linken en cross-overs, en niet te focussen op de originaliteit en de vitaliteit van het werk - dat grootstedelijk is en dynamisch - en de manier waarop het geworteld is in vele, ook niet klassieke tradities. 

Over dit alles verscheen ‘Het verkeerde been, de complexe eenvoud van/in de muziek van Frank Nuyts’, waarin vanuit verschillende invalshoeken licht valt op een even bijzonder als boeiend oeuvre.

 

Het boek(je), dat gepubliceerd wordt naar aanleiding van de viering van de 65ste verjaardag van de componist, zal worden voorgesteld in onze koffiebar, op 27 oktober om 20 uur. In aanwezigheid van de componist, en met muzikale omlijsting door Piet van Bockstal die hobo-muziek zal spelen die te vinden is op één van de cd’s die zijn bijgesloten in het boek.

Woon je deze avond graag bij? Graag een seintje naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Frank Nuyts" en het aantal personen waarvoor je je inschrijft.

De toegangsbijdrage bedraagt zoals gewoonlijk 4 euro. Zo kunnen we onze koffiebar gezellig en interessant houden naar de toekomst toe. 

 

Vrijdag 20 oktober om 20 uur gaan Johan Vandenbroucke (De Zondvloed) en de Mechelse MO*-journaliste Tine Danckaers in gesprek met auteur John Vandaele en econoom Koen Schoors over "De Melkboer en de Geschiedenis". Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad vertelt John Vandaele de geschiedenis van de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld, hij doet dat in zijn nieuwe boek en ook een beetje vanuit onze gezellige koffiebar.

 

John Vandaele heeft dertig jaar ervaring als journalist bij De Morgen, Knack en sinds 20 jaar voor MO*. Hij bereisde Afrika en Azië veelvuldig en schreef meerdere boeken. Met een kwinkslag zegt hij zelf dat De Melkboer het eerste boek is waarvan lezers hem melden dat ze ervan genoten hebben.

Het is een boek dat de persoonlijke ervaringen van een generatie doorheen de grote geschiedenis laat kabbelen. De voetafdruk van de tijd wordt bij momenten weerspiegeld in de beleving, maar soms ook niet. Hoe Johns grootvader fier was dat hij een de eerste auto’s van de streek bezat, maar geen benul had van het verhaal achter het rubber van zijn banden. Hoe Vlaamse plattelanders naar de stad trekken en daar veranderen. Hoe China zijn kracht terugvond en de wereld verandert. Hoe het CO²-peil vanaf de jaren '50 sneller begint te stijgen en de leeuwerik verdwijnt. Hoe de welvaartsstaat overging in de globalisering en wat dat betekende voor woningprijzen en ongelijkheid. Over de opgang van extreemrechts en migranten die zich hier goed voelen, over mysterieuze dokkeblaren en kaas uit Burkina Faso. En waarom je verknocht kan zijn aan je heimat en toch open kan staan voor de grote wereld. 

Dit boek is als een caleidoscoop. Aan de hand van kleine verhalen vertelt John Vandaele een grote geschiedenis. Twee wereldbranden en de lessen die daaruit werden getrokken, mensenrechten als medicijn tegen het eeuwige ‘wieder en gieder’, de hoogdagen van de welvaartsstaat en de aanvallen erop, de turbo van het neoliberalisme, de ecologische catastrofe, de crises van het systeem: het relaas omspant een kleine eeuw. Alles begint bij zijn grootouders, boeren op het West-Vlaamse platteland – hun eerste auto, hun wantrouwen tegen de nieuwe sociale zekerheid, hun boomgaard vol bijenkasten – maar loopt in een rechte lijn naar het leven in het 21ste-eeuwse Gent waar burgers mee het heft in handen nemen. Veel van wat zij beleven, weerspiegelt de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld. Een persoonlijke intellectuele odyssee als een geschiedenis verteld vanuit de woonkamer, wijk en stad.

Ben je er graag bij? Stuur een mailtje naar bestelling@dezondvloed.be om je komst aan te kondigen. 

Toegangsbijdrage: 4 euro. 

Auteursduo Elvis Peeters komt op dinsdag 17/10 naar onze koffiebar. Ze komen er hun nieuwe boek "De Tijden" voorstellen. 

 

De tijden

Drie generaties. Een vader, een dochter en een kleinzoon. Emiel, Hannelore en Matteo. Alle drie gedrenkt in hun tijd.

Emiel neemt het leven zoals het komt. Hij luistert naar jazz om die verschrikkelijke oorlog achter zich te laten en weigert dienstplicht. Noodgedwongen neemt hij de boerderij van zijn vader over en ziet met lede ogen de opkomst van machines en schaalvergroting aan.

Hannelore spuit met zwarte verf NO FUTURE, DESTROY en FACIST COPS op de muren in het dorp. Ze kiest resoluut voor haar talenten en surft op de golven van haar tijd.

Matteo ondergaat de tijdsgeest, vindt zijn moeder hypocriet, en zoekt zin en geborgenheid in de Europese verlichting.

Ondertussen worstelen ze allemaal met de liefde. De tijd verstrijkt, het leven gaat door, en het ideaal van de een verglijdt pijnlijk in het leven van de ander.

 

Programma

19:30 – Interview met Elvis Peeters

20:30 – Signeersessie

 

Deelname is gratis, maar schrijf je wel in via bestelling@dezondvloed.be.

CIMICvzw en De Zondvloed geloven in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. Er is daarom geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café.

Kom op maandag 9 oktober 2023 naar Mechelen voor een avond vol gebabbel, gepeins en ontmoeting. We nodigen Axel Vande veegaete (67) uit om met de aanwezigen in gesprek te gaan over de complexiteit van de hulpverlening bij grote natuurrampen. Recent werden we geconfronteerd met een zware aardbevingsramp in het Atlasgebergte in Marokko en met een gigantische overstroming in de Oost-Libische stad Derna. We verwachten je om 19 uur in de koffiebar van boekhandel de Zondvloed.

Axel Vande veegaete heeft bijna 40 jaar in de humanitaire sector gewerkt. Hij is in Afrika geconfronteerd geweest met vele noodsituaties, o.a. in Angola, Eritrea, Rwanda, Somalië en Soedan. Nadien startte hij bij het Rode Kruis de internationale werking op en verbleef hij in Genève op de hoofdzetel voor fondsenwerving en lobbying. Daarna werd hij verantwoordelijk voor het Rode Kruis-Vlaanderen. Later werd hij wetenschappelijk coördinator humanitaire diensten om het Rode Kruis-Vlaanderen ‘evidence based’ te onderbouwen en wetenschappelijk onderzoek op te zetten. Hij eindigde zijn loopbaan als directeur van het Consortium 12-12.

Er is zeker voldoende stof om met Axel in discussie te gaan over bijvoorbeeld de politieke keuzes die landen die getroffen worden door een natuurramp maken om bepaalde landen toe te laten voor hulpverlening en andere niet. Maar wat met de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de hulporganisaties uit die landen?

  • Is er een alternatief voor de huidige internationale coördinatiesystemen?
  • Wat kan er gebeuren om bij grote rampen het aantal hulporganisaties te beperken (zodat ze zelf geen ramp binnen de ramp veroorzaken)?
  • Waarom wordt er zo weinig geïnvesteerd in rampenpreventie en paraatheid (zeker nu met de klimaatsverandering)?

Geïnteresseerd? Een eigen mening over de situatie, gewoon zin om te luisteren naar iemand die deze problematiek geleefd heeft, mee te denken met gelijkgezinden, of een avond een kijk in een andere wereld te nemen? U sluit vrij aan. Uw komst bevestigen mag via bestelling@dezondvloed

Kan u er nu niet bij zijn, maar wel geïnteresseerd in het concept en wil u een andere keer aansluiten?

De datum voor het volgende Zondvloedgesprek in 2023:

- maandag 11 december

 

Zondag 8 oktober om 15 uur presenteert Katherine Ennekens haar nieuwe boek vol met prachtige oude winkelinterieurs die nog intact zijn gebleven, in onze koffiebar. Een hele eer, want onze winkel wordt zelf opgenomen in deze mooie collectie goed bewaarde winkelinterieurs. 

Na het succes van de eerste "Goed bewaarde winkelinterieurs" (2014), verzamelde erfgoedkundige Katherine Ennekens in dit boek opnieuw een reeks prachtig geconserveerde winkelinterieurs verspreid over heel België.

 

Winkelinterieurs worden vaak in een nieuw jasje gestoken, om de mode van de tijd te volgen of om te voldoen aan nieuwe opgelegde normen. Maar soms blijft de tijd stilstaan en wordt het interieur lange tijd bewaard. Gelukkig maar, want vaak barsten deze winkels van de charme en brengen ze klanten in verwondering.

Daarover gaat dit boek. Het is een ode aan de winkeliers die hun interieur lang niet verbouwd hebben en zo, soms zonder uitgestippeld plan, een heerlijk vintage interieur hebben vandaag.

Sommige winkelinterieurs hebben een bijzonder ontwerp, in andere werden materialen gebruikt die vandaag zeldzaam zijn. Allemaal zijn ze uniek en op maat van de ruimte gemaakt. De interieurs overleefden vele generaties en zijn zo tot ons erfgoed gaan behoren. Het is pas wanneer een vertrouwd waardevol interieur verdwijnt, dat buurtbewoners het gemis voelen.

 

Auteur en onderzoekster Katherine Ennekens is interieurarchitecte gespecialiseerd in erfgoed. In 2014 schreef ze een eerste boek over dit onderwerp. Na lang zoeken vond ze opnieuw veertig waardevolle interieurs in België. Ze sprak met de winkeliers en werkte samen met fotograaf Bart Kiggen om ze in beeld te brengen. Dit boek is een oproep aan eigenaars, klanten en de overheid om dit kwetsbare erfgoed te koesteren én te bewaren.

 

Ben je er graag bij? Bevestig je komst door te reserveren via deze link. Dan maken we er samen een fijne zondagnamiddag van. 

Toegang is gratis. 

Onze Psychologie-reeks wordt met een interessante naam verdergezet. Kathy Van Crombruggen nodigt de bekende klinisch psycholoog en auteur Paul Verhaeghe uit om op 13 september om 20 uur met haar in gesprek te gaan in onze koffiebar. Dit keer zal het gaan over het gevoel van 'onbehagen'. 

Paul Verhaeghe schreef een boek over "Onbehagen", een gevoel dat hoort bij ons mens-zijn en dat in iedere tijd een eigen gezicht krijgt. Vandaag uit dit onbehagen zich bijvoorbeeld als het Imposter Syndroom of als een burn-out. In zijn boek gaat professor Verhaeghe na hoe onze hedendaagse samenleving een impact heeft op ons psychisch welbevinden.

Een gevoel waar iedereen wel eens op de een of andere manier mee te maken krijgt. Een interessante avond verzekerd. Een moment om gelijkgezinden te ontmoeten, je vragen te stellen, je gevoel te delen, of gewoon te luisteren. 

Bent u er graag bij. Stuur ons zeker een mail (via bestelling@dezondvloed.be) om uw komst te bevestigen, zodat we op voorhand weten hoeveel plaats we moeten voorzien. 

 

WIE

 

Paul Verhaeghe (1955) is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Tot zijn emeritaat doceerde hij als hoogleraar aan de Gentse universiteit de opleidingsonderdelen Klinische Psychodiagnostiek, Psychoanalytische Psychotherapie, Genderstudies en Cultuur- en maatschappijkritiek. In combinatie met zijn studiewerk hebben zijn klinische ervaringen hem gaandeweg overtuigd van de dominante invloed die gender, sociale klasse en maatschappij uitoefenen op het individu, zowel positief als negatief. Hij schreef al veel bestsellers, onder andere ook de boeken Identiteit, Autoriteit en Intimiteit. 

Klinisch psychologe en sociologe Kathy Van Crombruggen heeft haar praktijk Vividus (www.vividus.be) in Mechelen en interviewt professor Verhaeghe over zijn wetenschappelijke inzichten.

Graag nodigen we u uit voor de boekpresentatie van De Muur voorbij – Berlijnse fado van Harrie Lemmens, met foto’s van Ana Carvalho. Deze zal doorgaan op woensdag 30 augustus om 20u.

Geert van Istendael neemt het woord en gaat in gesprek met de auteur en de fotografe. Aansluitend is er tijd voor vragen en is er een signeersessie voorzien.

Toegang is gratis, maar graag uw reservatie bevestigen via deze link.

 

Over het boek:

Herfst 1981 reisde Harrie Lemmens naar Oost-Berlijn om daar – aan die kant van de Muur – als beginnend vertaler aan de slag te gaan voor bureau Intertext, waar hij met toenemende tegenzin brochures en ander propagandamateriaal vertaalde voor de Nederlandstalige markt. Hoewel hij er met een paar korte tussenpozen zo’n 3 jaar woonde, was zijn verblijf in de DDR (door hemzelf meermaals ironisch Dantes Droom Republiek genoemd) geen ideologische keuze voor het ‘reëel bestaande socialisme’. Hij verlangde slechts naar iets nieuws, ‘ook al was het bij voorbaat duidelijk dat dat geen paradijs genoemd kon worden.’ Sadder and wiser? Nee, hij leerde er de (Portugese) liefde van zijn leven kennen.

De Muur voorbij. Berlijnse fado – inclusief de poëtische fotografie van Ana Carvalho – vertelt het leven van de anderen, maar dan anders. Geen (n)ostalgie, geen achterafsprookje, maar een ooggetuigenverslag.

 

Een mooie avond vol getuigenissen, échte ervaringen en boeiende verhalen in onze koffiebar. Wees er zeker bij!

 

Inschrijven kan hier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe1FkrhmhdMTtA4fnLx839H0Yk_UCnBPyXksE1SuYPfN2GyNw/viewform 

Bijna 50 jaar geleden vertaalde Hilde Keteleer de requiems van Rainer Maria Rilke voor het eerst. Ze deed dit als afstudeerproject aan de vertaalhogeschool in Antwerpen, onder begeleiding van promotor Michel Theys. Het resultaat schoof sindsdien naar de achtergrond, maar de droom om deze vertaalde requiems ooit, na vele jaren leef- en vertaalervaring, toch te publiceren, bleef.

Het loont de moeite om vast te houden aan dromen. Want dat publiceren, dat gebeurde ondertussen ook. In volle coronaperiode weliswaar. Intussen ook al weer even geleden. Sindsdien heeft Hilde ter promotie van de vertaling in een aantal boekhandels al enkele lezingen gegeven over het leven en het oeuvre van Rainer Maria Rilke. Tot op de dag van vandaag, en waarschijnlijk nog lang, één van de grootste Duitse dichters.

Maar Hilde heeft besloten om haar tournee dan toch af te ronden. En dat doet ze bij ons. 

 Wil je er graag bij zijn? En we raden aan om het niet te missen. Stuur dan een mail naar bestelling@dezondvloed.be om een plaatsje te reserveren. 

Dichter en auteur Jaap Robben (1984) mocht dit weekend de Confituurboekhandelsprijs 2023 op zijn palmares schrijven voor zijn geëngageerde en beklijvende roman Schemerleven. Een mooie prestatie die we graag mee willen vieren.

De uitreiking van de Confituurboekhandelsprijs vindt daarom plaats tijdens een literair event in onze koffiebar op maandag 8 mei om 19u30. 

 

Programma:

Yvonne Steinberger heet het publiek namens Confituur welkom, waarna Jaap Robben de prijs ter waarde van 2500 euro overhandigd krijgt en er een laudatio wordt uitgesproken. 

Nadien gaat Virginie Platteau in gesprek met Jaap Robben en heffen we het glas op de laureaat en zijn boek. 

 

Deelname is gratis, maar wel graag een plaatsje reserveren via bestelling@dezondvloed.be met "Confituurboekhandelsprijs" in het onderwerp, en in het bericht de vermelding van uw naam en het aantal personen waarvoor u reserveert. 

 

De Confituurboekhandelsprijs wordt sinds 2016 door Confituur uitgereikt, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels. Eerder laureaten waren Chris De Stoop, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Peter Verhelst, Charlotte Van den Broeck, Matthias M.R. Declercq en Peter Terrin

Jaap Robben wordt door de boekhandelaars geprezen om zijn toegankelijke maar doordachte stijl, zijn zuiver taalgebruik en zijn veelzijdige oeuvre. 

 

Enkele recensies:

“Schemerleven is raak en zo ongelooflijk mooi: er staat geen woord teveel in dat heerlijke boek. Wie Robbens oeuvre nog niet ontdekt heeft, staan nog schitterende leeservaringen te wachten.”

(Lies Scheerlinck, Letters & Co, Deinze) 

 

“Schemerleven is een ontroerende verborgen geschiedenis. Met bezield, eenvoudig taalgebruik weet Jaap Robben de juiste toon te treffen en zo het sentimentele te vermijden. Een toegankelijke literaire parel.”

(Machteld Geudens, De Zondvloed, Mechelen)

 

“Het is ronduit indrukwekkend hoe Jaap Robben het hele leven achter het verweerde gelaat van een oude vrouw weet te schetsen, wat kan die man schrijven.”

(Brenda Vanhoutte, Walry, Gent)

 

Korte inhoud:

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf.

Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

 

Jaap zelf over Schemerleven:

“Deze roman komt voort uit een gedicht dat ik ooit schreef voor overleden, ongedoopte kinderen die tussen 1950 en 1980 werden weggenomen bij de bevalling en stiekem begraven moesten worden, naamloos in ongewijde grond. Dat gedicht werd op een bankje geplaatst bij een monument in Nijmegen. Bij de onthulling kwamen er tientallen vrouwen die dit hadden meegemaakt en er nog nooit over hadden gesproken, zelfs niet met hun eigen man, ook niet als het hun gezamenlijk kindje was.”

 

Graag tot dan!

Zaterdag 29 april vindt er een bijzondere boekvoorstelling plaats in onze koffiebar. Veerle Hildebrandt komt er haar nieuwe graphic novel, HILD, voorstellen en dat op de dag dat ze zelf haar winkel Better Than Chocolate in onze straat lanceert. Een dag vol primeurs en ambiance voor deze topvrouw!

Wie?

Veerle Hildebrandt is een illustratrice die reeds in 2018 haar eerste graphic novel Black Paradise publiceerde. Ze stond ook mee aan de wieg van Koko.Kollektief, Mechelaars wel bekend als het creatieve winkelconcept dat door 4 geïnspireerde onderneemsters als een pop-up werd uitgebaat in de Kuub en daarna als volwaardige winkel op de Haverwerf. Ze zet haar verhaal nu verder met een eigenzinnige vintage- en tweedehandskledingwinkel in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Het boek!

HILD is een historische vertelling over de vrouwen van de Nibelungenkrijgers.

Prinses Kriemhild groeit op in Bourgondië onder het gezag van haar vader en broers.

In het verre Ysland gaat koningin Brunhild met iedere man die haar wil veroveren een meedogenloos gevecht aan.

Beide vrouwen strijden voor een leven in vrijheid in een mannenwereld, en zijn bereid daar een hoge prijs voor te betalen...

  

 

Een hoop girl power, krachtige illustraties en feest in onze koffiebar. Daar genieten we samen nog meer van!

Geef een seintje als je er graag bij wilt zijn door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met in het bericht je naam en het aantal personen dat je wilt inschrijven. Zo kunnen we voldoende zitplaatsen voorzien. 

 

Donderdag 30 maart om 20 uur stelt onze koffiebar zich open voor een politiek debat dat over de grenzen heen kijkt. 

Terwijl de liberale democratie overal zwaar onder vuur ligt, halen in Nederland twee liberalen bijna hun hoogste scores ooit. Traditioneel staan VVD en D66 voor de twee gezichten van het liberalisme. De eerste wat behoudsgezind en rechts. De laatste rebelser en eerder links.

Maar wie beter kijkt, ziet bij beide partijen een verrassend en verschuivend samenspel van ideologie en politieke praktijk, waaruit veel te leren valt voor Vlaamse liberalen.

Twee belezen sprekers openen het debat:

Tim Versnel (1987) is wethouder in Rotterdam en een van de meest originele stemmen binnen de VVD, waar na dertien jaar minister-presidentschap van Mark Rutte een ideeënstrijd losbarst die recht naar de kern van het liberalisme gaat: de verhouding tussen mens en macht. Eerder was hij ondernemer en voorlichter voor het ministerie van Defensie en de Tweede Kamerfractie van de VVD. Samen met voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff schreef hij “Alles komt goed”.

Afke Groen (1991) is directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau voor sociaal liberalisme, en hoofdredacteur van “Idee”. Ze studeerde International Relations and International Organization en European Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Maastricht en werkte als aan het Departement Politieke Wetenschappen in Maastricht en het Duitsland Instituut Amsterdam. Afke heeft verschillende publicaties op haar naam staan, recent nog als co-samensteller van een bundel essays over de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd, “Naar een nieuw kabinet van sociale rechtvaardigheid”.

Inleider Vincent Stuer (1975) is schrijver en werkte eerder als woord- en penvoerder van liberale boegbeelden als Karel De Gucht en Guy Verhofstadt, voor D66 in het Europees Parlement en voor voormalig Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Hij schreef o.m. de theatermonoloog “Onbezongen” en Curb your Idealism: The EU as seen from within”.

 

Ben je er graag bij? Stuur gerust een mail naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Liberaal debat" en in het bericht uw naam en het aantal personen voor wie u reserveert. De toegangsprijs bedraagt 4 euro. 

Zondag 5 maart is uw boekhandel open met om 16 uur wat extra rock-´n-roll in onze koffiebar. Sam Bettens - het gezicht van K´s Choice en Rex Rebel - zakt af naar Mechelen om zijn boek ´Ik ben´ voor te stellen in De Zondvloed. Liza Noteris zal het interview voor haar rekening nemen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sam Bettens neemt de lezer mee in zijn leven van vele gedaantes, van het telkens vervellen en zich opnieuw uitvinden. Maar hoeveel ruimte voor identiteit heb je nog, voor het oog van tienduizenden? Sam Bettens heeft zijn eigen leven lang al onderzocht wie hij was en hoe hij daarin gevormd is. Rockster? Ja. Maar ook: een transman, een vader, een stiefvader, een (inmiddels) Amerikaan en – jawel – een brandweerman. 

Omcirkel het in uw agenda. Een zondagnamiddag om niet te missen. Achteraf is er tijd voor vragen en een signeersessie. 

Laat zeker weten of u erbij wilt zijn, zodat we voldoende plaatsen kunnen voorzien. Stuur vooraf een mail naar bestelling@dezondvloed.be met uw naam en het aantal personen.

De toegangsprijs bedraagt 4 euro, te betalen aan de kassa. Indien u achteraf graag het boek koopt, krijgt u 10% korting bij vertoon van uw toegangsticket. 

Wie de klimaattop volgt, krijgt weinig hoop. Dit verhaal is anders. 15 februari om 19.30 uur organiseert Cubanismo.be de boekvoorstelling voor het nieuwe boek "100 jaar om de zee te stoppen" bij ons in de koffiebar. 

In ‘100 jaar om de zee te stoppen’ vertellen Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant hoe Cuba het gebruikelijke kwartaaldenken ver achter zich heeft gelaten en zijn bevolking mobiliseert in een plan dat de volle eeuw vooruit blikt.

Spring achter op de oude Jawa 330 van milieuambtenaar-klimaatactivist Anita en maak je op voor een tocht langs waterwonderwouden, zonnedaken, stadstuintjes en een wetenschap dicht bij het volk.

Klaar voor nieuwe inzichten, nieuwsgierig naar de aanpak van de internationale gemeenschap, of draagt u de klimaatproblematiek een warm hart toe? Inschrijven kan via bestelling@dezondvloed.be met in "Cubanismo" in het onderwerp en uw naam en het aantal personen in het bericht. 

Donderdag 9 februari mogen we om 20 uur Benno Barnard ontvangen in onze koffiebar. Hij komt er zijn nieuwe boek "Afscheid van de handkus" voorstellen. De auteur, Uitgeverij Atlas Contact, VBK België en natuurlijk wijzelf, nodigen jullie graag uit om deze mooie avond bij te wonen. Benno Barnard gaat in gesprek met Simon Demeulemeester (adjunct-hoofdredacteur van Knack) en de inleiding wordt verzorgd door Vé Bobelyn (Directeur VBK België). 

Na het interview is er tijd voor een signeersessie en een receptie. 

De toegang zelf is gratis, maar wel graag vooraf inschrijven. Bent u er graag bij? Stuur gerust naar promotie@vbku.be.

 

 

Over het boek:

Afscheid van de handkus is Benno Barnards meest persoonlijke boek, een genealogische verkenning, aanvankelijk in de vorm van een journaal, dan uitmondend in een kleine roman. Het journaal beschrijft de fictie van het eigen leven, de roman is de verzonnen autobiografie. Tezamen vormen ze een eerbetoon aan ouders en grootouders en liefdesverklaringen aan vrouw en kinderen. Opgetrokken uit weemoedige nostalgie en zelfreflectie geeft dit een niets verhullende blik in het leven, denken, voelen en waarnemen van de schrijver die eerder zijn leven boekstaafde in gedichten, beschouwingen en dagboeken die hogelijk werden gewaardeerd door pers en lezers.

 

Zit je soms in de knoop met jezelf, met je leven, met anderen? Worstel je met stress omdat je veel rollen combineert in je privéleven en op je werk? Of slinger je heen en weer tussen weinig tot niks voelen én overspoeld worden door je gevoelens? Je bent zeker niet alleen. Veel mensen hebben het gevoel het noorden wat kwijt te zijn in deze complexe en uitdagende tijden.

Zaterdag 4 februari om 20 uur interviewt Kathy Van Crombruggen Tine Swyngedouw, klinisch psycholoog en cliëntgericht-experiëntieel psychotherapeut, over haar nieuwe boek Focusing. Een methode waar ze workshops en lezingen over geeft. 

 

Focusing is een toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde methode die je helpt om op een veilige manier contact te maken met hoe jij je leven ervaart. Het doel? Leren innerlijk luisteren, zodat je keuzes kunt maken die aansluiten bij jouw eigenheid en kunt leven op een manier die klopt met wie je echt bent vanbinnen.

Bent u benieuwd hoe de methode in zijn werk gaat en hoe u dit zelf kan toepassen op uw leven? U kan u alvast inschrijven via bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Focusing" en in het bericht uw naam en het aantal personen waarvoor u inschrijft. 

De toegangsprijs bedraagt 4 euro en kan naar goede gewoonte gerecupereerd worden bij aankoop van het boek. 

 

We zetten het jaar sterk en mooi in. Vrijdag 20 januari komt Fleur Pierets namelijk naar de winkel. Ze zal geïnterviewd worden door Liza Noteris over haar nieuwe boek: Heerlijk Monster. Bent u er graag bij? Schrijf u in via bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Fleur Pierets" en vermeld in het bericht uw naam en het aantal personen.

Over het boek:

Is een vrouw, een schrijvende vrouw, een lesbische vrouw, het aan zichzelf verplicht om ook over deze thema’s te schrijven? Heeft ze de verantwoordelijkheid haar verhaal te vertellen, omdat niemand anders het voor haar doet? Omdat ze anders ongezien blijft?

Op zoek naar een antwoord op deze vragen doet Fleur Pierets waar ze goed in is: onderweg zijn. Met het boek Carol van Patricia Highsmith – de eerste roman over een vrouwenliefde met een relatief goed einde – als leidraad, gaat ze op zoek naar wat het betekent om zichtbaar te zijn. Om ruimte in te nemen.

Ze volgt de route en de plaatsen die Carol en Therese tijdens hun geheime roadtrip door het midwesten hebben bezocht, ze legt linken met vrouwelijke kunstenaars en maatschappelijke tendensen, slaat een brug tussen heden en verleden. Haar tocht leidt haar naar de hedendaagse schrijvers van lesbische literatuur, naar een mogelijk nieuwe liefde en naar een kluwen van polyamorische kunstenaars, tot ze tegen haar eigen vooroordelen aanloopt en moet beslissen of ze aankomst en vertrek laat samenvallen.

Wie?

Fleur Pierets (1973) is schrijver, kunstenaar en activist. Van haar boek Julian (2019) zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het wordt momenteel verfilmd. Ook schreef ze de kinderboeken Love around the World en Love is Love (2020) in opdracht van het MoMa.

Heerlijk monster, haar nieuwe boek, is ‘een van de levens die ik had kunnen leiden’, zegt Pierets, die haar naam als schrijver vestigde met Julian (2019), een boek als een rouwmonument voor haar vrouw en hun liefde. Ze vormden samen het kunstenaarsduo JF Pierets, dat voor het project ‘22’ zou trouwen in alle ­landen ter wereld waar het homohuwelijk toegelaten is. (Bron: DS Zaterdag 3 december 2022)

Dinsdag 20 december om 19.30 uur modereert filosofe Liesbet Samyn een panelgesprek met Christophe Busch, Nadia Fadil en Jef Verschueren naar aanleiding van de boeklancering van Medeplichtig.

Waarover gaat het?

De liberale democratie is wijdverbreid… maar in crisis

Het hoger onderwijs floreert… maar zit gekneld in een keurslijf.

Communicatie kan sneller dan ooit… maar de media verschralen.

 

Het typisch menselijke vermogen tot reflectie ontspoort wanneer politiek, instellingen en media overmatig aandacht besteden aan publieke opinie, imago en ‘clicks’.

In Medeplichtig verkent Jef Verschueren de vraag hoe en in welke mate wij allemaal medeplichtig zijn aan deze nefaste ontwikkelingen in politiek, instellingen en media.

En vooral: wat kunnen we doen met de antwoorden op die vraag?

De strijd om betekenis, waaraan iedereen kan deelnemen, vormt de kern van maatschappelijke processen – met onderwijs als sluitsteen voor kritisch burgerschap.

 

Wie gaat er in gesprek?

Jef Verschueren is emeritus professor in de taalkunde aan de UAntwerpen. In 1993 ontving hij samen met wijlen Jan Blommaert de Arkprijs van het Vrije Woord voor Het Belgische migrantendebat.

Nadia Fadil is een Belgische sociologe, antropologe, schrijfster en opiniemaakster in diverse debatten rond diversiteit. Daarnaast is ze verbonden als docent bij de vakgroep antropologie aan de KU Leuven en verricht onderzoek naar multiculturalisme, etniciteit en ras, religie en Islam

 

Christophe Busch is criminoloog en historicus. Hij is directeur van het Hannah Arendt Instituut.

 

Een avond gevuld met maatschappelijk debat en politieke filosofie. Bent u er graag bij? Reservuur uw plek door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Medeplichtig" en in het bericht uw naam en het aantal personen waarvoor u reserveert. 

 

 

Vrijdag 16/12 om 20 uur komt Luckas Vander Taelen naar onze koffiebar. Hij schreef een bijzondere biografie over zijn grootvader, Achille, een geschiedkundig naslagwerk dat leest als een roman. Een boek over het lot, liefde, en oorlogstijd. Uitgever Karl Drabbe modereert een panelgesprek tussen Dominiek Dendooven, Rik Van Cauwelaert en Luckas Vander Taelen.

 

 

 

Waarover gaat het?

‘Dat ik besta, heb ik aan de Eerste Wereldoorlog te danken. Vijftien miljoen soldaten en burgers verloren er hun leven, maar ik kreeg het mijne cadeau, weliswaar veertig jaar na de wapenstilstand.’

Zo begint Luckas Vander Taelen zijn boek Achille. Vander Taelen is gefascineerd door de rol die het toeval speelt in een mensenleven. Aan de hand van brieven van zijn grootvader Achille reconstrueert hij de toevalsfactoren die tot zijn eigen ontstaan geleid hebben.

Soldaten konden brieven versturen naar bijvoorbeeld Engeland, maar brieven naar familie in België werden onderschept. Achille kon vanuit de loopgraven brieven versturen naar zijn broer Hector in Engeland. Zijn ouders in Aalst bleven echter in het ongewisse over de toestand van hun zoon. De unieke correspondentie tussen beide broers is ontroerend.

Wie zit er aan tafel?

Luckas Vander Taelen is historicus. Hij maakte naam als rockzanger (Lavvi Ebbel) en als televisiemaker bij onder andere het RTBF-programma Strip-Tease en De Laatste Getuigen, over de overlevenden van de concentratiekampen. Hij is columnist en auteur van tien boeken.

Dominiek Dendooven is historicus en wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum. Hij bestudeert er onder meer de geschiedenis van niet-Europese troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Rik Van Cauwelaert was fotograaf, sportjournalist en politiek verslaggever. Later werd hij hoofdredacteur en directeur van het weekblad Knack. Vandaag leest u zijn wekelijkse opiniebijdrage Paleis der Natie in De Tijd.

 

Een avond vol ware verhalen voor geschiedenisliefhebbers, en ook voor mensen die de plaats van de liefde en het lot in die geschiedenis waarderen. Ben je er graag bij? Graag een seintje via bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Achille" en in het bericht uw naam en het aantal personen voor wie u inschrijft. 

 

WAT ALS STRAKS ...

IK MAAK ME ZORGEN DAT ...

HAD IK NIET BETER ...

Zijn dat vragen die wel eens door je hoofd spoken? Dan ben je misschien wel een piekeraar. Zaterdag 3 december interviewt Kathy Van Crombruggen professor Filip Raes over over piekeren en hoe ermee om te gaan.

 

Korte inhoud

Piekeren is geen pretje. Het brengt allerlei ellende met zich mee, en kan zelfs uitmonden in een angststoornis of depressie. Toch ben je er midden in een piekerbui vaak van overtuigd dat je, door te blijven tobben, een oplossing zult vinden voor zaken waar je in vastzit. Het tegenovergestelde is waar: door al dat gepieker blijf je juist vastzitten in je hoofd, en kom je maar zelden tot actie of oplossingen. Het leven staat op pauze en intussen begin je jezelf alleen maar slechter te voelen.

In Weg van het piekeren beschrijft Filip Raes hoe hij, als gedragstherapeut, werkt met piekeren. Al kun je piekeren nooit helemaal uit je leven bannen, je kunt er wel anders mee omgaan. Door het piekeren sneller op te merken en op die momenten sneller over te gaan tot actie, leg je het piekeren lam. Er komt meer ruimte in het leven voor dingen die er echt toe doen. Dit boek vertelt in heldere stappen hoe je een nieuwe weg inslaat. Hoe meer je die nieuwe weg bewandelt, hoe breder die wordt en hoe meer je jezelf bevrijdt.

 

Filip Raes is gedragstherapeut, psycholoog en professor psychologie aan de KU Leuven.

Kathy Van Crombruggen studeerde sociologie en klinische psychologie en heeft haar praktijk  Vividus in Mechelen.

 

Het belooft een interessante en leerrijke avond te worden. Er wordt ook tijd vrijgemaakt voor vragen vanuit het publiek. Ben je er graag bij? Schrijf je in door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Filip Raes - Piekeren" en in het bericht uw naam en het aantal personen. 

Toegangsprijs is 4 euro, die in mindering wordt gebracht indien u het boek aankoopt. 

Op maandag 21 november om 19 uur spreekt het circus. Kobe Van Herwegen, auteur van het nieuwe boek 'Circus Ronaldo', gaat dan in gesprek met de familie achter Circus Ronaldo. Een van de bekendste en vooral meest wonderbaarlijke families uit Mechelen en omstreken, gekend tot ver buiten de stads- en landsgrenzen, geeft inkijk in generaties aan artiesten en de magie en het harde werk achter de schermen. 

Reeds zeven generaties lang trekt de ziel van Ronaldo als een karavaan van verwondering doorheen Europa. Dit huldeboek vertelt het verhaal van een nomadische dynastie die doorheen de jaren duizenden toeschouwers met hun schouwspel in vervoering bracht.

Beginnend bij de wortels van de circusfamilie, die zich nog voor de geboorte van het koninkrijk België situeren, ontdekken we hoe de fakkel van generatie op generatie wordt overgedragen. Met als enige doel: spelen en creëren om het artistieke vuur te laten branden.

Vijftig jaar geleden doopte Johnny Ronaldo en zijn vrouw Maria hun reizende karavaan om tot Circus Ronaldo. Het betekende de start van een gezelschap dat vandaag de dag internationaal bekendstaat om hun unieke samensmelting van circus, theater en clownerie.

Waar hun tent de arena vormt van hun grenzeloze verbeelding. Waar woordeloos emoties worden geraakt en verwerkt. Waar poëzie en melancholie het spectaculaire overstijgen. Waar het applaus nog steeds de hartslag vormt van hun bestaan.

Over de auteur

Naast de bijdrages van de familieleden werd het boek geschreven en tot een geheel gegoocheld door Kobe Van Herwegen. Een naam die misschien wel een belletje doet rinkelen. Kobe Van Herwegen is acteur, goochelaar en auteur met een grote passie voor onze circus- en theatergeschiedenis. Hij schreef eerder Chapeau, over onze Belgische goochelgeschiedenis en Meisje met de feeënvingers, het bijzondere verhaal van Suzy Wandas dat ook in Amerika uitkwam. Op negenjarige leeftijd stapte hij de wereld van Circus Ronaldo binnen en hij reist er nog steeds in rond.

 

Woont u deze wonderlijke avond graag bij? Reserveren kan via bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Circus Ronaldo". Vermeld in het bericht uw naam en het aantal personen. We hebben u er graag bij!

17 november om 20 uur komt Ivan De Vadder naar onze koffiebar om zijn nieuwe boek, Wanhoop in de Wetstraat, te bespreken. Hij gaat in gesprek met Kristof Calvo (Groen) en Vincent Stuer.

 

Al 30 jaar lang zorgt ‘de kloof met de burger’ voor wanhoop in de Wetstraat. Sinds die beruchte Zwarte Zondag in 1991, is nog niemand erin geslaagd die kloof ook maar een beetje te dichten. Ze lijkt een structureel onderdeel geworden van de democratie. Waarom mislukken alle pogingen om die zogenaamde kloof te dichten?

In Wanhoop in de Wetstraat beschrijft politiek journalist Ivan De Vadder hoe de verwoede pogingen van de politiek om dichter bij de burger te komen, steeds stuklopen. Na 30 jaar is het tijd voor nieuwe recepten en nieuwe ideeën. De Wetstraatspecialist doet concrete voorstellen.

 

De sprekers

Ivan De Vadder is politiek journalist. Als vaste analist en Wetstraatwatcher van VRT NWS kent hij als geen ander het reilen en zeilen van de Belgische politiek. Hij is ook columnist bij Le Soir, het radioprogramma Matin Première (RTBF) en presenteert De Afspraak op vrijdag.

Kristof Calvo is volksvertegenwoordiger bij Groen en zetelt in de gemeenteraad van Mechelen. 

Vincent Stuer werkt al jaren achter de schermen in de binnenlandse en buitenlandse politiek. Hij was speechwriter van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, en woord- en penvoerder van Karel De Gucht als liberaal partijvoorzitter, als minister van Buitenlandse Zaken en als Europees Commissaris. Daarnaast is Vincent schrijver en theatermaker. 

 

Reserveren kan via bestelling@dezondvloed.be met vermelding van "Ivan De Vadder" in het onderwerp en uw naam en het aantal personen in het bericht.

Toegang is 4 euro, die zal verrekend worden als een korting bij aankoop van het boek. 

 

 

 

 

 

EVA/Proveg-Mechelen en boekhandel de Zondvloed nodigen u uit op de lezing en boekvoorstelling van Tobias Leenaert op 15 november om 20 uur.

Onze hoge productie en consumptie van vlees en zuivel vormt een enorm probleem voor onze planeet, voor dierenwelzijn, en voor de publieke gezondheid. Verwacht wordt dat de vraag naar dierlijke producten nog sterk zal stijgen in de komende decennia. Wilt u op een toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde en ongedwongen manier meer te weten komen over deze problematiek en wat er moet gebeuren om de situatie te verbeteren en ons verder op weg te helpen naar een meer plantaardige toekomst? Schrijf u dan nu in voor deze boeiende lezing door te mailen naar mechelen@evavzw.be en sluit 15 november aan in de koffiebar van De Zondvloed.

 

Waarover gaat het boek?

Wie een al te idealistisch standpunt inneemt over veganisme, kan snel neigen tot moralisme. Maar drammen werkt niet. Aan de hand van studies en praktijkvoorbeelden laat Tobias Leenaert zien dat een pragmatische aanpak in veel gevallen effectiever is. De kunst is om mensen te verleiden tot goed gedrag. Goed denken volgt vaak vanzelf.

Dit boek bevat waardevolle inzichten voor zowel beginnende als doorgewinterde activisten, organisatieleiders en ondernemers, zowel binnen als buiten de dierenbeweging.

Wij voorzien voor jullie gratis wat proevertjes. In de bar van de Zondvloed kan u een drankje nuttigen.

 

Wie is Tobias Leenaert?

 

Tobias Leenaert is mede-oprichter van Proveg België (het vroegere EVA) en Proveg International en is auteur van het boek “Naar een vegan wereld” (verschenen in twaalf talen). Hij schrijft regelmatig opiniestukken in Vlaamse kranten en geeft overal ter wereld lezingen en trainingen.

 

Waar? Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 mechelen

Wanneer? 15/11/2022 om 20u

Toegang? €4. U krijgt dit bedrag terugbetaald indien u het boek aankoopt.

Op 10 november zal Guido Lauwaert om 20 uur in de koffiebar van Boekhandel De Zondvloed de novelle Het dwaallicht van Willem Elsschot voordragen.

  

"Een ellendige novemberavond, met een motregen die de dappersten van de straat veegt..."

Het dwaallicht is het slotdeel van Willem Elsschots oeuvre. De autobiografische teneur is onmiskenbaar. Elsschots alter ego Frans Laarmans en zijn 'drie zwartjes' komen tot de conclusie dat hun zoektocht door Antwerpen naar de mysterieuze Maria Van Dam op niets uitloopt: ‘Zij is als een beeld dat men in ’t water ziet. Als men het grijpen wil is er niets.’

Willem Elsschot schreef de novelle op 64-jarige leeftijd. Guido Lauwaert is iets ouder en heeft dus de ideale leeftijd om deze parel van de Nederlandstalige literatuur als monoloog ten volle te laten bloeien. Lauwaert verdiende zelf zijn strepen als onder andere acteur, regisseur, auteur, en organisator en poëziepromotor. Hij is een gekende reiziger binnen de literaire wereld. 

Zin om deze gezellige novemberavond door te brengen in het bijzijn van andere literatuurminnende toeluisteraars? Reserveren kan door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Het dwaallicht" en uw naam en het aantal personen in het bericht. 

Zaterdag 5 november om 15 uur komen De Maneblussers langs in de koffiebar om hun prachtige nieuwe boek De Nekker te signeren. 

Je kent hen ongetwijfeld van hun vorige wonderlijk mooie boek: De Maneblussers. De legende van onze Maneblussers zit dan ook in het collectief geheugen van de Mechelaars. Maar hoe zit dat met onze mythische waterduivel De Nekker? Zelfs vandaag duikt zijn naam overal in de stad nog op. In dit nieuwe, prachtig geïllustreerde boek frissen de jonge makers van De Maneblussers in rijm de oudste Mechelse stadslegende op.

Mechelen is welbekend om zijn fiere inwoners en hun diepgaande samenhorigheid. Deze eigenschappen komen duidelijk tot uiting in het verhaal van de Nekker. De oudste van onze Mechelse legenden geeft veel geheimen prijs over het ontstaan van onze mooie stad. Niet te missen dus!

Meer info over het boek, kan je hier lezen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221011_94996280

Ook over het proces achter de schermen kan je meer te weten komen via hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/DeManeblussers/videos/1172317523321540/

 

 

Arthur Japin houdt halt in onze koffiebar op 4 november om 14 uur. Hij maakt tijd om te vertellen uit en over zijn nieuwe boek: 'Wat Stilte Wil'. Een gezellige namiddag in de koffiebar dus. Achteraf maakt hij tijd voor vragen uit het publiek en een signeersessie. Ben je er graag bij? Geef ons een seintje via bestelling@dezondvloed.be of bel ons even op. 

        

 Over het boek

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, het talent en de ambitie, maar een carrière als zangeres is voor een meisje uit haar milieu eind negentiende eeuw ondenkbaar. Met de opkomst van de vrouwenbeweging, het Palingoproer in de Jordaan en de oprichting van het Concertgebouw breekt echter een nieuwe tijd aan. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt, durft Anna haar eigen weg te gaan.

Zij oefent in stil verweer haar stem en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde. Dan blijkt dat zij buiten de macht van haar familie heeft gerekend...

Over de auteur

Arthur Japin schreef diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms, maar is vooral gekend voor zijn uitgebreide romanpalmares. Zo is hij de auteur van romans zoals 'De zwarte met het witte hart', 'Een schitterend gebrek', 'Vaslav', en meer bestsellers.

 

Donderdag 27 oktober om 20 uur komt Aya Sabi naar onze koffiebar. Ze zal er haar nieuwe boek 'Half Leven' komen voorstellen en in gesprek gaan met Virginie Platteau, filosofe en auteur van het prachtboekje 'Hoe luidt de stilte?'.

 

Aya Sabi kennen we reeds van haar debuut met verhalenbundel 'Verkruimeld Land', maar ook van haar columns in De Morgen. Met haar nieuwe worp 'Half leven' onderzoekt ze hoe het is om je te verhouden als moeder, dochter, grootmoeder, echtgenote, weduwe, geliefde, vrouw. De vrouwen reflecteren op zichzelf en hun wereld, maar vooral houden ze elkaar een spiegel voor, terwijl hun levens bewegen, botsen en verstrengelen. 

Een vrouw die in de keuken gerechten vult met verlangens en verdriet. Een dochter die in brieven aftelt tot het weerzien van haar geliefde. Een kleindochter die in essays een taal geeft aan de onherbergzaamheid van familieverbanden.

Op zintuiglijke wijze voert Aya Sabi vervlogen en verdrukte herinneringen op, van ontheemding en vervreemding, van Marokko tot de Lage Landen. Een familiekroniek over hoe pijn blijft zingen, generaties openbreekt en verbindt. Over hoe thuis soms de warmte is die een mens afgeeft, maar ook de kilte is die een mens mee kan brengen.

 

Aya Sabi (1995) is schrijver en columnist. Haar verhalenbundel 'Verkruimeld land' (2017) werd genomineerd voor de Lang Zullen We Lezen-trofee en de Opzij Literatuurprijs. In 2020 werd ze door NRC benoemd tot een van de literaire talenten van het jaar. 'Half leven' is haar ambitieuze en ingenieuze romandebuut.

 

Virginie Platteau (1978) studeerde Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde in Leuven en Oxford en journalistiek in Louvain-la-Neuve. Ze gaf jarenlang les in Brussel. Ze  scheef als freelance cultuurjournaliste o.a. voor Rekto:Verso, Kunsttijdschrift Vlaanderen, Poëziekrant en Deus ex Machina. Ze is al jaren gefascineerd door de kracht van stilte, bij uitstek als voorwaarde voor het creatieve proces.

 

Het belooft een boeiende avond te worden. Bent u er graag bij? Stuur een mail naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Aya Sabi" en in het bericht uw naam en het aantal personen waarvoor u inschrijft. 

 

Zaterdag 1 oktober interviewt Kathy Van Crombruggen professor Bram Vervliet over hoe angst werkt en hoe we er van bevrijd kunnen raken.

Korte inhoud

‘The only thing we have to fear is fear itself.’ President Franklin Roosevelt sprak deze legendarische woorden uit in 1933. Bijna een eeuw later zijn ze actueler dan ooit. Het lijkt alsof we met zijn allen alsmaar banger worden – maar is dat wel zo?

Leven in een wereld zonder angst lijkt haast onmogelijk als je denkt aan de vele problemen die de krantenpagina’s elke dag vullen. Gewapende conflicten veraf en dichtbij, doden in het verkeer, stijgende burn-outcijfers, een besmettelijk virus, luchtvervuiling... Die doemberichten steken schril af tegen cijfers die aantonen dat onze wereld de voorbije zeventig jaar alleen maar veiliger en vredevoller is geworden. Nu die moeizaam verworven veiligheid meer dan ooit onder druk staat, dringt de vraag zich op wat ze ons heeft opgeleverd.

Zijn we door die lange periode van veiligheid minder bang geworden? Of net banger? En is het streven naar een wereld zonder angst gedoemd om te mislukken? Bram Vervliet is overtuigd van niet, maar hij ziet wel hoe angst meer en meer binnensluipt in onze levens.

In Waarom we bang zijn beschrijft hij hoe angst werkt. Met oude inzichten en recente ontdekkingen biedt hij een nieuwe kijk op  angst. Om zo hoopvol en vrij van vrees de toekomst tegemoet te gaan. Een positief boek om onze wereld beter te begrijpen.

 

Bram Vervliet is hoofddocent psychologie aan de KU Leuven, waar hij onderzoek doet naar angst.

Kathy Van Crombruggen studeerde sociologie en klinische psychologie en heeft haar praktijk  Vividus in Mechelen.

Het belooft een interessante en leerrijke avond te worden. Er wordt ook tijd vrijgemaakt voor vragen vanuit het publiek.

Pelckmans en auteur Annelies Belemans heten je van harte welkom op de officiële boekvoorstelling van Elkedagzin op dinsdag 27 september 2022 om 20 uur. 

 

Elke dag zin in woorden,

dagelijks een knipselzin.

Willekeurig of heel specifiek,

kort of nog korter.

Lees mee, maak je eigen verhaal.

 

Zo’n twee jaar geleden startte Annelies Belemans met elke dag een klein, rustig en vrij momentje voor zichzelf te bewaren om iets te creëren. Ze laat zich inspireren door woorden die haar vinden in kranten, magazines of reclamebladen, knipt ze uit, en creëert zo elke dag een poëtische knipselzin. Die deelt ze op haar Instagrampagina (@elkedagzin) en vandaag kan haar knipselpoëzie zo meer dan 20.000 mensen bekoren. In dit boek bundelt ze haar mooiste zinnen.

Laat je je graag prikkelen en inspireren door Annelies haar creativiteit? Ben je zelf graag creatief bezig met woorden? Schrijf je in voor een avond onder gelijkgezinde zielen! Registreren kan hier: https://info.pelckmans.be/boekvoorstelling-elkedagzin/ 

 

Dinsdag 17 mei stelt Dimitri Verhulst zijn nieuwste boek 'Hebben en Zijn' voor om 19.30h. Hij gaat in gesprek met Johan Vandenbroucke en maakt achteraf tijd voor een signeersessie en een na-gesprek.

Zin om deze gezellige avond bij te wonen? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Reservatie Dimitri Verhulst". Vermeld in het bericht uw naam en het aantal personen. 

We klinken achteraf op een fijne avond en goede literatuur.

 

Tom Lanoye leest voor en vertelt over de ontstaansgeschiedenis van De Draaischijf, zijn nieuwe historische roman over de periode vóór, tijdens en lang na Wereldoorlog II. Dat doet hij op 30 april om 20 uur in onze koffiebar en u bent van harte uitgenodigd. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld.’ Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne.

Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden.

Kort vóór de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

Gebeurtenissen en figuren uit het verleden boden Lanoye inspiratie, maar zijn verbeelding primeert. Dat levert een overrompelende vertelling op, vol onvergetelijke personages en dialogen, en met een even ingenieuze als tragische plot.

 

Het belooft een fijne vertelavond te worden met achteraf tijd voor een signeersessie. 

Bent u er graag bij? Bevestig zeker uw komst door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be met in het onderwerp "Tom Lanoye 30 april" en in het bericht de bevestiging van uw komst en het aantal personen. 

De toegangsprijs bedraagt 4 euro, die u naar goede gewoonte terugkrijgt bij aankoop van het boek. 

 

 

 

Uitgeverij Vrijdag nodigt jullie van harte uit voor een boeiende avond met in de hoofdrol "Straatkat", het debuut van Yasmina El Messaoudi

Inhoud

Yasmina groeit op tussen twee culturen. Haar vader komt uit het Rifgebergte in Marokko, haar moeder is geboren en getogen in een klein Vlaams dorpje. In het gezin staan de bijbel en de koran naast elkaar en worden nooit vragen gesteld over de mengelmoes aan talen, gebruiken en religies. Als een straatkat loopt Yasmina door het leven: nieuwsgierig en enthousiast, maar soms ook bang en onzeker. Ze is een buitenbeentje. In het Vlaamse dorp, maar evengoed bij haar familie in Molenbeek. Enkel in haar gezin vindt ze rust. Wanneer Yasmina’s moeder ongeneeslijk ziek wordt en sterft, verdwijnt langzaam maar zeker haar enige thuis.

Straatkat is een ontroerende zoektocht naar een nieuwe thuis: van België over Marokko en Den Haag tot in Brussel. Maar bovenal is het een getuigenis van liefde, zelfreflectie en dat je je eigen plek onder de sterren moet creëren.

Programma

  • Welkom door gastheer Xavier Taveirne, die namens Leo Peeters, ere-burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, vertelt over Yasmina's geboortedorp
  • Panelgesprek met Yasmina El Messaoudi en Fatma Taspinar over opgroeien tussen twee culturen en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat
  • De auteur brengt een voorsmaakje van Straatkat
  • Muziek wordt verzorgd door Wannes en Steve

Inschrijven kan via deze link: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-boeiende-avond-over-straatkat-266617489087

 

 

Anti-Apartheid in Vlaanderen had een rijke traditie, en ging over in nieuwe vormen van solidariteit met post-apartheid Zuid-Afrika.

Dat sociale erfgoed is nooit gefêteerd. Nooit hebben we de tijd genomen om even terug te koppelen met betrokkenen en geïnteresseerden.

Naar aanleiding van de publicatie over de International Brigade Against Apartheid organiseren we op 23 maart om 19 u een reünie in De Zondvloed, gemodereerd door Guy Poppe die in gesprek gaat met Oscar Marleyn (mede-samensteller van het boek), Marc Bontemps (ex-Wereldwinkels en NewB) en Jan Vanheukelom (ex-AKZA, ex-VAAK, ex-FOS). Er is ruim tijd voor vrije uitloop en voor memory-lanen.

Ben je er graag bij? Graag een seintje aan Boekhandel De Zondvloed via bestelling@dezondvloed.be of bellen naar 015 64 03 79.

Vrijdag 19 november hebben we een dubbele boektraktatie. Zowel Virginie Platteau als Sarah Wagemans stellen er die avond om 20 uur hun werk voor. 

Waarover praten we als we het over stilte hebben? Hoe luid gaat het er vanbinnen aan toe wanneer het buiten even stil is? We hebben stilte met motoren, muzak en koptelefoons verjaagd uit de publieke ruimte, uit ons leven en uit ons hoofd. Hoe kunnen we stilte en lawaai, rust en actie beter doseren? Kan die stille leegte ook meer inhouden? Een openheid, een zindering, een mogelijkheid? In haar boek Hoe luidt de stilte? onderzoekt Virginie Platteau onze dubbelzinnige relatie tot stilte. Ze kijkt naar de betekenis ervan in de kunst en in de mystieke traditie en houdt een krachtig pleidooi voor het belang van stilte.

Met Loopgravenonderbreking schreef Sarah Wagemans een dichtbundel over de gelijkenissen tussen macht hebben en een tractor besturen, over vlechtjes en plastrons, over schoonheid zien in alles wat lelijk is. Poëtische observaties over het leven gelijk het is. Ook in haar leven en haar poëzie wisselt actie en activisme af met terugtrekking in de natuur, in boeken, in haar eigen hoofd.

Wanneer spreken we, wanneer zwijgen we?

Daarover hebben deze Mechelse auteurs het graag. Ook met u.

Tanné Bogaerts stelt woensdag 10 november om 20 uur haar boek "Kind van extreemrechts" voor in onze koffiebar. Onder andere over haar jeugd, politieke invloeden, en je eigen mening vormen. 

Yasmien Naciri zal met Tanné Bogaerts in gesprek gaan over haar boek. Na afloop bieden we je een drankje aan en zal Tanné haar boek signeren.

 

Gezien het aantal plaatsen beperkt is vragen we je zeker hier te registeren: https://info.pelckmans.be/boekvoorstelling-kind-van-extreemrechts/?fbclid=IwAR3e-lyx1pgp5VUVEPQ0qoP63uBJiUnnEzpfAk7542UeXxSYQB6yAVZwHRU

 

 

Het boek

Kind van extreemrechts vertelt het verhaal van Tanné. Jarenlang verzwijgt ze haar extreemrechtse afkomst, uit angst voor het oordeel. Tot ze niet anders kan, omdat ze toevallig in de Mechelse politiek rolt. Met dit boek doorbreekt ze definitief haar jarenlange stilzwijgen.

Het is de pakkende getuigenis van een jonge vrouw die de vooroordelen van verschillende werelden door en door kent en dagelijks zoekt naar manieren om mensen voorbij het conflict te brengen. Het verhaal over de moeilijkste strijd die er bestaat: die tegen onze eigen ideeën, blinde vlekken en vooroordelen.

Donderdag 28 oktober om 19.30 stelt Luc Vankrunkelsven zijn nieuwe boek "Een wereld van verdoken slavernij" voor in onze boekenwinkel.

Slavernij is niet alleen een verschijnsel van 2000 jaar geleden of van de laatste 5 eeuwen met de slaven-driehoek Europa-Afrika-Amerika. Momenteel hebben wereldwijd meer mensen met nieuwe vormen van slavernij te maken dan er in de eeuwenlange trafiek Afrikaanse slaven gedeporteerd werden. Denk maar aan de wantoestanden in heel wat Europese slachthuizen. Ook de planeet zelf wordt tot slaaf gemaakt en uitgebuit.

Luc Vankrunkelsven kaart de menselijke drama's aan, vooral in de Braziliaanse Cerrado en legt telkens de link naar de Europese verantwoordelijkheid in deze sociale en ecologische vernietiging.

Sprekers:

Louis De Bruyn, Wervel
Erik Nobels, Omgevingsfilosofie vzw
Luc Vankrunkelsven, auteur

Praktisch:

Wanneer: 28 oktober 2021 om 19u30

Waar: Boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, Mechelen

Inkom: 5 euro inkom, je recupereert dit bedrag bij de aankoop van het boek (19 euro)

Inschrijving: inschrijven verplicht via bestelling@dezondvloed.be, vermeld uw naam en het aantal personen en zet in het onderwerp "Boekvoorstelling: Luc Vankrunkelsven", zodat we uw aanwezigheid kunnen registreren. 

8 oktober om 20 uur presenteert Lodewijk Verduin zijn boek over het oeuvre van Jeroen Brouwers: "Eenzaamheid in eindeloos meervoud". Johan Vandenbroucke gaat in gesprek met Lodewijk Verduin, over het werk van Brouwers, hun liefde voor de auteur, en de persoon achter de pagina's. Daarna is er ruimte om na te praten bij een drankje, vragen te stellen, en om het boek te laten signeren. 

Het belooft een interessante avond te worden. 

Vooraf inschrijven is verplicht en kan via bestelling@dezondvloed.be. Zet in het onderwerp "Boekvoorstelling: Lodewijk Verduin" en vermeld in het bericht voor hoeveel mensen u wenst te reserveren. 

Zaterdag 25 september signeert fotograaf Jérôme De Perlinghi zijn fotoboek "Chicago, A Tale of Two Cities" in onze koffiebar, tussen 15 en 17 uur

Jérôme De Perlinghi werd in 1961 in Brussel geboren en maakte naam als fotograaf in 1990 toen hij in opdracht van deSingel een reeks portretten van bezoekers maakte. Andere fotoreportages leidden hem naar Hongkong, Vietnam en Korea. Zijn internationale carrière kwam in een stroomversnelling nadat hij zich in Chicago vestigde en daar opdrachten vervulde voor onder andere The Washington Post.

De Perlinghi's foto's brengen Chicago tot leven op een manier dat maar weinig fotografen dat kunnen verwezenlijken. Zijn oeuvre balanceert tussen kunst en documentaire en schetst het karakter van een stad zoals geen enkele journalist dat kan. Hij vangt het steeds muterende en evoluerende stadswezen van Chicago. In dit boek verzamelt hij werk dat werd gemaakt tussen 2011 en 2018.

Maak kennis met de winnaar van De Bronzen Uil 2020 op 23 september om 20 uur in boekhandel De Zondvloed. Beleef een interessant gesprek tussen de auteur Machteld Siegmann en jurylid Marnix Verplancke

Na het gesprek is er een signeersessie.

De inkom is gratis, maar graag reserveren. Dit kan via volgende link: https://www.willemsfonds.be/bijeenkomsten/detail/3270/de-bronzen-uil-tournee-2021/register

Meer info nodig? Contacteer:

Pascal Nicolas

pascal.nicolas@willemsfonds.be

0471-25 65 19

 

Antisemitisme is het eerste deel van Hannah Arendts driedelige studie naar de filosofische oorsprong van het totalitarisme (The origins of totalitarianism). Naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van dit klassieke essay buigen filosoof Ludo Abicht en historicus Marc Reynebeau zich over Arendts studie naar antisemitisme. We onderzoeken het begrippenapparaat, we bekijken welke (politieke) inzet dit werk heeft gehad en hoe het tot onze eigen tijd spreekt.

Over Antisemitisme:

 

In dit belangrijke werk beschrijft Hannah Arendt de opkomst van het antisemitisme in Centraal- en West-Europa in de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Fascisme en totalitarisme ontstonden juist op het moment dat de natiestaat begon in te storten. Arendt heeft speciale aandacht voor de beruchte Dreyfusaffaire, waarbij antisemitisme voor het eerst gebruikt werd als een instrument van publiek beleid en om het politieke wapen van de massahysterie op te roepen.

 

Praktisch:

Datum: 17 september 

Uur: 19u30

Plaats: Boekhandel De Zondvloed (Mechelen)

Deelname: VOLZET. (opgelet: Wij bieden dit event ook digitaal aan, op dinsdag 21 september)

 

 

 

Maandag 14 juni om 20.15 uur worden jullie van harte uitgenodigd om 'Utopie of dystopie? In gesprek met de toekomst' bij te wonen in ARSENAAL/LAZARUS. 

Kiezen we voor UTOPIE
of DYSTOPIE? Zeg het maar.

Vier hedendaagse denkers gaan samen in gesprek over onze digitale toekomst.
Moeten we doodsbang zijn voor de macht van Big Tech, of is er hoop zolang er leven is?

Gratis bij te wonen, zowel online als offline, maar wel te reserveren. Tickets kan je boeken via deze link: https://www.arsenaallazarus.be/kalender/item/utopie-of-dystopie-in-gesprek-over-de-toekomst---arsenaallazarus-en-uitgeverij-de-meent

Ook wij zullen aanwezig zijn met een boekenstand. 

 

Slavernij is niet alleen een verschijnsel van 2000 jaar geleden of van de laatste vijf eeuwen met de slaven-driehoek Europa-Afrika-Amerika. Momenteel hebben wereldwijd meer mensen met nieuwe vormen van slavernij te maken dan er in de eeuwenlange trafiek Afrikaanse slaven gedeporteerd werden. Denk maar aan de wantoestanden in heel wat Europese slachthuizen. Ook de planeet zelf wordt tot slaaf gemaakt en uitgebuit. De auteur, Luc Vankrunkelsven, kaart de menselijke drama's aan, vooral in het Braziliaanse Cerrado. Hij legt telkens de link naar de Europese verantwoordelijkheid in deze sociale en ecologische vernietiging. Dit evenement kadert in het Feest van het Boek, dat plaatsvindt van 24 oktober tot 11 november.
 
 
 
  
Praktisch
  • 6 november 2020 om 19u30
  • Locatie: Moensstraat 19 (Oude Stadsbibliotheek, Grote Zaal)
  • Inkom: €5 (vervalt bij aankoop van het boek)
  • Inschrijven is verplicht via bestelling@dezondvloed.be 
 
Belangrijk: mondmasker verplicht!
De Zondvloed verkoopt tijdens de voorstelling het boek 'Een wereld van verdoken slavernij' en andere boeken van Luc Vankrunkelsven.

Beste vrienden van De Zondvloed,

 

We hebben lang moeten wachten, en hoewel we achter de schermen bleven verder draaien, mogen we vanaf maandag 11 mei de deuren voorzichtig weer openen voor het publiek – jullie dus.

Dat publiek mag dan met maximum 5 tegelijk de winkel in, zodat we voldoende afstand kunnen garanderen. Ontsmettende gel wordt voorzien, en zo proberen we een veilige en prettige winkelervaring te garanderen.

De boekentips werden aangevuld, de laatste nieuwe boeken in de winkel gelegd, en de playlist opgefrist. Wij zijn er klaar voor, hopelijk jullie ook!

Laat ons gerust weten welke boeken jullie aandacht hebben gekregen de laatste weken, welke parels volgens jullie extra in de verf mogen gezet worden, of plaats jullie bestelling vooraf via bestelling@dezondvloed.be of bestel via de webshop dezondvloed.store. Want ook onze site blijft bereikbaar en leveringen blijven mogelijk tijdens de afbouw van de maatregelen. 

De webshop dezondvloed.store blijft natuurlijk open, dag én nacht, met voorlopig geen problemen in verband met virussen, bereikbaarheid en social distancing…

 

Bim Bam Boem Paukeslag

 

Beste vrienden van Boekhandel De Zondvloed,

Vanaf nu zijn we ook online te bezoeken:

dezondvloed.store

 

Zoeken, browsen, dubben, twijfelen, besluiten, kiezen, aarzelen, nogmaals kiezen, bestellen, en jawel betalen, het kan voortaan ook allemaal online. 

Ter plaatse, in de fysieke winkels, oefenen we alvast in het maken van liefdevolle pakjes.

 

We zijn nog naarstig bezig om de volledige voorraad op de webshop te krijgen, maar er kan alvast gekozen worden uit meer dan 3700 nieuwe,  hoog interessante en soms merkwaardige titels.  In de komende periode wordt deze stock stelselmatig aangevuld en geactualiseerd.

 

(Met veel dank aan Bruno van Branden, passioneel boekenliefhebber en digitaal meesterbrein, voor de realisatie van de webshop & Boekhandel Limerick voor de collegiale samenwerking.)

 

Beste klanten en vrienden van Boekhandel De Zondvloed,

Uw boekhandel sluit 18/03 vanaf 12 uur. We volgen de richtlijnen van de overheid zo goed als mogelijk op. ‘Blijf thuis en lees boeken’ is momenteel het best mogelijke advies.

U kunt boeken wel nog steeds via mail (bestelling@dezondvloed.be of johan@dezondvloed.be) of telefonisch bestellen (0032 486 83 74 10). We kunnen ze voor u klaarzetten op een afgesproken tijdstip, eventueel kunnen we ze ook thuis brengen of opsturen…

In de winkel nemen we tot dan extra maatregelen in acht: we vragen de klanten voldoende afstand te houden (nooit meer dan vijf tegelijk binnen), er is antiseptische gel voorzien om de handen te wassen, en er wordt het liefst met kaart of contactloos betaald.

In de hoop dat we als samenleving deze bijzondere periode zonder veel averij kunnen doorkomen, zien we uit naar zonniger dagen waarop we elkaar weer volop kunnen begroeten…

Zorg intussen goed voor jezelf en voor de anderen.

 

 

Kom naar De Zondvloed Mechelen voor een gesprek tussen Bronzen Uil Winnaressen Annemarie Haverkamp (2019) en Lenny Peeters (2018) over hun prijswinnende boeken.

 

Willemsfonds Mechelen en boekhandel De Zondvloed verwelkomen je op 20/03/2020 bij de De Zondvloed Mechelen (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen) voor een avond in straf literair gezelschap. De toegang is gratis.

 

Ook in het voorjaar van 2020 gaat de Literaire Tournee De Bronzen Uil verder. De tour wordt ondersteund door Literatuur Vlaanderen. We doen dit in samenwerking met lokale boekhandels en Willemsfondsafdelingen over heel Vlaanderen.

Ditmaal in de Stadsschouwburg en niet in De Zondvloed zelf, maar we zetten dit literair evenement toch graag in de kijker: 

De Desperado's van de Vlaamse Poëzie!

Niemand minder dan de robuuste monumentale fenomenale acteur Jan Decleir, de authentieke onbevreesde legendarische blueszanger Roland, de weerbarstige sluwe onovertroffen illustratrice Gerda Dendooven, en de baldadige tomeloze hondsbrutale dichteres Delphine Lecompte boksen een poëzieprogramma in elkaar dat meer doet denken aan punk.

Jan Decleir zal zijn lievelingsverzen van poëtische helden als Claus en Charms voordragen.

Roland gooit er af en toe een rauw puur heartfelt blueslied tegenaan.

Gerda die tekent live als een bezetene, en Lecompte draagt haar eigen gedichten voor.

Wie niet komt verdient het om gelyncht te worden.

 

Literair optreden met Delphine Lecompte en Jan Decleir

Live illustraties: Gerda Dendooven

Live muziek: Roland Van Campenhout

 

KASSA: € 14,00

http://www.cultuurcentrummechelen.be/podium/2019-2020/de-desperado-s-van-de-vlaamse-poezie 

Zondag 1 december is niet alleen de eerste winkelzondag van de maand, maar om 14 uur kan je in onze boekhandel ook terecht voor de boekvoorstelling van Zilverlingen van Marc Kregting.

Op het programma staan een gesprek over het boek tussen Marc en cultuurcriticus Arne De Winde, een voordracht door acteur Timo Sterckx van een stuk geradicaliseerde taal uit het boek, en last but not least een debat met het publiek over prangende taalkwesties en taalvragen. Voor het laatstgenoemde onderdeel kunnen suggesties worden gemaild naar marckregting@hotmail.com. De bedenkers van de drie origineelste voorstellen krijgen een gratis exemplaar van Zilverlingen. Taal over taal, 1994-2019!

 

Over het boek

‘Oorspronkelijk wilde ik ridder worden of tuinarchitect’, herinnert Marc Kregting zich. Maar dat was voordat in 1994 zijn debuutboek De gezel verscheen. Kreeg hij toen een vak of een identiteit? Vijfentwintig jaar later maakt Kregting de som op in Zilverlingen – een onbeschaamd geretoucheerde keuze uit zijn columns en notities over taal.

 

Bent u er graag bij? Stuur een mail met uw naam en het aantal personen naar bestelling@dezondvloed.be

De boekvoorstelling is gratis. 

Je kent iemand door en door, en toch lijkt het alsof die persoon als zand door je vingers wegglipt. Zo voelt dementie. Wannes Deleu logeerde een maand in het woonzorgcentrum van zijn Grootmoe, die lijdt aan de ziekte. Zijn verblijf was confronterend en beangstigend, maar met vallen en opstaan ontdekte hij dat er een antwoord bestaat op dementie. Dat antwoord is anders dan verwacht, maar levert meer op dan gehoopt.

In Voor ik het vergeet deelt Wannes Deleu 10 sleutels tot de leefwereld van mensen met dementie. In dit verhalende boek vol humor en liefde leer je hoe je contact kunt maken met je geliefde en kunt bijdragen tot een betere levenskwaliteit.

Over de auteur

Wannes Deleu is een tv- en documentairemaker. In 2017 leefde hij voor de één-reeks Op Straat een koude wintermaand als dakloze. In 2019 maakte hij ook voor één de documentairereeks Voor ik het vergeet. Hij trok een maand in bij zijn Grootmoe in Den Olm, een woonzorgcentrum voor mensen met dementie. Het werd een persoonlijke zoektocht naar manieren om de band die ze ooit hadden ergens terug te vinden.

 

De boekvoorstelling gaat door op donderdag 28 november om 20 uur. Bent u er graag bij? Graag een mail vooraf met uw naam en het aantal personen naar boeken@vanhalewyck.be.

Vrijdag 22 november mogen we Ish Ait Hamou ontvangen in boekhandel De Zondvloed. 

Hij stelt er zijn nieuwe boek Het moois dat we delen voor en praat uitgebreid over hoe het boek tot stand kwam en het proces dat hij heeft moeten doormaken. 

Ish is zeker geen onbekende. Zo debuteerde hij met Hard hart en een jaar later volgde het succesvolle Cécile, waarna hij ook nog Als je iemand verliest die je niet kan verliezen uit zijn pen toverde. 

Theatergangers zagen hem misschien in actie met de theatershow 'Aangenaam, ik ben Ish'. Een voorstelling over de kracht van verhalen, de zoektocht naar identiteit en de moeilijkheden in onze samenleving. 

 

Over Het moois dat we delen

In het stadje waar Soumia en Luc wonen, speelt het leven zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier én op het voetbalveld. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan.

 

Planning

19u30 : deuren

20u00 : start boekvoorstelling

21u00 : einde + signeren

 

Reserveren: Bent u er graag bij? Graag een mailtje naar bestelling@dezondvloed.be met uw naam en het aantal personen.

Toegangsprijs: 3 euro

Op dinsdag 29 oktober om 19.00 uur stelt auteur Herwig De Lannoy zijn nieuwste boek: “Mechelen, Stad in volle vaart”, voor in boekhandel De Zondvloed.



Het boek is het vervolg op “Mechelen, een stad in omwenteling”, en brengt voor het eerst het bewogen leven in Mechelen van 1918 tot 2000 in beeld.
Dat gebeurt in een wervelend verhaal en met een schat aan illustraties, zoals het past bij een stad in volle vaart.

De auteur zal een korte, boeiende toelichting, ondersteund door interessante beelden geven. Aansluitend is er een signeersessie.

Inschrijven via wfmechelen@telenet.be of loop gewoon even de winkel binnen.

Deze voorstelling is een samenwerking met de Koninklijke Gidsenbond Mechelen, en de Oudleerlingenbond van het Busleyden Atheneum Pitzemburg.

Wereldbibliotheek en Kurt De Boodt nodigen u van harte uit voor de presentatie van Wake op donderdag 24 oktober om 20u in Het Predikheren - Bib Mechelen (Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen).

In deze sprankelende dichtbundel maakt Kurt De Boodt een stand van zaken op. Hij waakt bij een kind dat hem ontgroeit. Bij het jongetje op de speelplaats dat hij zelf ooit was. Bij de kapotte wereld die de twintigste eeuw heeft achtergelaten. Het levert een zelfportret op met gespitste oren, pal op het openbare plein. Waken jullie mee?

Ann Meskens en Kurt zijn jullie gastdame en gastheer. 

Johan Reyniers, dramaturg van Toneelgroep Amsterdam, heeft het over Wake en het sonnet.

Marc Didden, Mark Uytterhoeven, Matthijs de RidderSophie Lauwers (BOZAR), verre en dichte jeugdvrienden, Marjon en dochters kiezen elk een gedicht.

Met waakzame interventies van Dieter Vaganée (altsax en klarinet).

Na afloop heffen we samen het glas.

Toegang is gratis. Graag aanmelden via info@elkedagboeken.be (vermeld evenement, uw naam en aantal personen). 

Twee boekvoorstellingen op 1 avond op 1 locatie.

Louis Boeckmans was krijgsgevangene in het Fort van Breendonk. Daarna heeft hij nog verschillende kampen gedaan. Hij kan de gruwel van de tweede wereldoorlog als één van de weinige overlevenden navertellen. Hij zal dat doen in zijn boek 'Mijn verhaal 1942-1945'. 

Dimitri Roden zal Louis Boeckmans interviewen. Daarna zal Dimitri Roden zelf nog zijn boek 'Ondankbaar België' voorstellen. Dimitri Roden is historicus en directeur van het Fort van Breendonk. 

Het belooft een interessante avond te worden met een stevige portie Belgische geschiedenis. 

Bent u er graag bij? Graag een mailtje naar bestelling@dezondvloed.be met vermelding van uw naam en het aantal personen. 

Het is bijna 20 jaar geleden dat Koen Stassijns nog een bundel met eigen werk publiceerde. Toch deemsterde hij niet weg uit het literaire landschap. Wel integendeel: Hij vertaalde en publiceerde ontelbaar vele gedichten en bouwde een indrukwekkende reeks van veel besproken bloemlezingen op.

Op 15 oktober om 20u leest Koen Stassijns voor uit zijn nieuwe bundel in Boekhandel De Zondvloed.

In Hemelingen (een poëtisch woord voor engelen) maakt de dichter de balans op van zijn leven vol liefde en pijn. Hij gaat daarbij geen enkel taboe uit de weg. De gedichten zijn vol mededogen, maar soms bikkelhard, soms zeer gevoelig maar nooit melig. Hij neemt afscheid van vrienden, familie, zijn kippen… en dat levert zeer ontroerende maar ook naar de keel grijpende gedichten op. De gedichten ogen klassiek, rustig, maar die vorm staat vaak lijnrecht tegenover de rusteloze en verontrustende inhoud.

Ben je er graag bij? Bevestig je aanwezigheid door een mail te sturen naar bestelling@dezondvloed.be .

Ann Ceurvels stelt zichzelf en u de vraag: "Heeft het zin om voor een diagnose te gaan als je niet meer piepjong bent?" Met enkele experten gaat ze dieper op het onderwerp in en stelt ze haar boek, Etiketjes 18+, voor. 

Bent u er 11 oktober graag bij? Stuur dan zeker een mail met uw naam en het aantal personen naar info@houtekiet.be

 

De sociaaldemocratie die na de Tweede Wereldoorlog in Noord- en West-Europa, en enkele decennia later ook in Zuid-Europa, grotendeels vereenzelvigd werd met de successen van de welvaartsstaat is doodziek. Ze verkeert in een existentiële crisis. Het einde van de naoorlogse economische expansie kwam onverwacht. De sociaaldemocratie gaf de hoop op een fundamentele maatschappijverandering op en bood geen alternatief voor het opkomende neoliberalisme. Dit kwam op de meest flagrante wijze tot uiting in de wijze waarop de sociaaldemocratie mee gestalte gaf aan een Europese constructie met een sociaal en democratisch deficit. De dood van de sociaaldemocratie zoals we haar kenden, hoeft echter niet het einde van politiek links te betekenen.

Op basis van recente ervaringen in Europa formuleert Vincent Scheltiens een aantal thesen die het debat over de noodzakelijke vernieuwing van links constructief kunnen voeden. Donderdag 10 oktober geeft hij hierover een lezing in boekhandel De Zondvloed.

Vincent Scheltiens is doctor in de geschiedenis en momenteel als gastlector verbonden aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Hij schrijft over nationalisme en nationale identiteitsconstructie, politieke geschiedenis van België en Spanje en geschiedenis van de linkerzijde.




Het boek 'De sociaaldemocratie is doodziek' wordt tijdens de voorstellingen verkocht aan €13 i.p.v. €18,5.

Bent u er graag bij? Geef ons een seintje op bestelling@dezondvloed.be door een mail te sturen met uw naam en het aantal personen.

De toegang bedraagt 3 euro aan de kassa.

Zie: https://www.masereelfonds.be/queeste-naar-een-vernieuwde-linkerzijde/

Hilde Keteleer en Boekhandel De Zondvloed nodigen u en uw vrienden uit op donderdag 26 september om 20 uur in De Zondvloed Onze-Lieve-Vrouwestraat 70 in Mechelen op de voorstelling van de dichtbundel Weg van de tijd.

Een reisboek in gedichten waarvan Bergkristal op muziek gezet door Stef Minnebo en Vader met zoon door Mattie De Ryck.

 

Ik was opeens weer dichter

en dacht dat tien minuten

sneeuw in de woestijn

mogelijk moesten zijn.

 

Weg van de tijd, weg van het nu. Dobber langs vijfhonderd miljoen jaar inktvis, zwerf door de bomen, ze staan in palet bijeen. Vermiljoen en geel, het gras is groener dan het in de zomer was. Maak een nest in nevelsluiers. Je wordt nooit dader van tijd: eb en vloed zijn de experten. Er is en er is niet, dit korte bestaan laat een hoogst uitwisbare voetafdruk na. 

 

Dit reisboek in gedichten spoort naar verademing. De sierlijke verzen meanderen doorheen het wisselende landschap, dan helder, dan weer hermetisch. Want zin is ten overvloede te vinden voor wie niet verblind werd door het eindeloze verdwijnen (vijf keer).

 

 

HILDE KETELEER (1955) is auteur en literair vertaler uit het Duits en het Frans. Ze publiceerde twee dichtbundels bij de Wereldbibliotheek: Al wat winter is en waar (2001) en Deuren (2004), een tweetalige bundel samen met haar Franstalige collega Caroline Lamarche bij Le Fram: Twee vrouwen van twee kanten / Entre-deux (2003), een reisverhaal bij Lannoo: De brug van dromen, onderweg naar het nieuwe Mozambique (2011), en twee romans bij Vrijdag: Puinvrouw in Berlijn (2009) en Omheind (2014). Ze was docent Literaire Creatie aan twee academies en geeft nog steeds poëzieklassen aan de SchrijversAcademie in Antwerpen. Ze was achtereenvolgens redactiesecretaris van Deus ex Machina, bestuurslid van PEN Vlaanderen en voorzitter van de tijdschriftencommissie van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

 

PROGRAMMA

 

  • Johan Vandenbroucke, boekhandelaar, verwelkomt.
  • Karel Sergen, dichter, leidt in.
  • Scarlett Van Hemelryck zingt Vader met zoon, op piano begeleid door Mattie De Ryck 
  • Marijn Sebrechts zingt Bergkristal
  • Hilde Keteleer leest voor uit Weg van de tijd
  • Drankje. 

 

Bent u er graag bij? Graag een mail vooraf met uw naam en het aantal personen naar bestelling@dezondvloed.be

 

 

 

 

 

Donderdag 13 juni om 20 uur stelt Dimitri Verhulst zijn nieuwe roman De Pruimenpluk voor.

In zijn nieuwe roman bewijst Verhulst zich wederom als fijnschrijver en chroniqueur van de menselijke eenzaamheid.

 

Synopsis

Iedereen is ergens goed in, en in het geval van Mattis is dat: eenzaamheid! Moe van de mens, kampioen van de solitude, woont hij afgelegen aan een meer, waar hij zijn potentie naar beneden drinkt. Een donker denker met een tanend geloof in alles, zelfs in jazz en schaak. Als het lawaai van de beschaving al te lang gaan liggen is, twijfelt hij evenwel aan zijn kwaliteiten als eenzaat en misantroop, en overweegt hij een leven in een stad vol makkelijke leegte. Misschien is niet iedereen ergens goed in. Maar net dan komt er onvoorzien (uiteraard, het is altijd onvoorzien) een weduwe in beeld. Gestoken door de liefde verlegt hij zijn ambities.

 

 

Over de auteur:

Dimitri Verhulst betovert sinds 1999 lezers met zijn bloemrijke, geestige en wonderlijk originele schrijfstijl. In België en Nederland behoort hij tot de literaire top en zijn werk verschijnt in meer dan dertig talen. Verhulsts oeuvre leest als een lustige hommage aan de falende mens, die keer op keer met nietsontziende precisie en onvervalste empathie wordt opgevoerd in zijn arena.
 De klassieker De helaasheid der dingen (2006) werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs en werd verfilmd. Voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) ontving Verhulst de Libris Literatuurprijs.

 

Bent u er graag bij? Reserveer tijdig via een mail naar bestelling@dezondvloed.be met vermelding van uw naam, het aantal personen en de activiteit.

 

Toegangsprijs: 3 euro (te recupereren bij aankoop van het boek)

 

Elk jaar organiseert Uitgeverij Lannoo traditiegetrouw boekenmarkten op verschillende locaties doorheen België. Deze week is Mechelen aan de beurt.

Op deze boekenmarkt is er voor ieder wat wils! Je vindt er kunst- en interieurboeken, kinder- en jeugdboeken, literatuur, romans, thrillers, reisgidsen, culinaire en non-fictie titels aan knalprijzen tot wel -70%. Daarnaast zijn er ook strips, geschenkartikelen, wenskaarten, rugzakken en schoolmateriaal.

Kom je naar de boekenmarkt? Vergeet dan zeker niet je gratis boek te claimen

WAAR

De Loods, Douaneplein

2800 Mechelen

 

WANNEER

Woensdag 5 juni: 11 - 18 u.

Donderdag 6 juni: 11 - 18 u.

Vrijdag 7 juni: 11 - 18 u.

Zaterdag 8 juni: 11 - 18 u.

Zondag 9 juni: 11 - 18 u.

 

  

I.s.m. De Zondvloed en Salvator

 

 

Presentatie van de bundels: 'Sticky Drama' en 'persoonlijk geraakt' 

  • Uitgever Kris Latoir leidt in.
  • Dichters Dominique De Groen en Sis Matthé lezen voor.

 

Dominique De Groen gaat na haar fel bejubeld debuut Shop Girl (het balanseer, 2017) flink tekeer in Sticky Drama:

Radioactieve planten dragen vrucht. Twee eilanden bloeden in elkaar leeg. Een ijsberg kotst zijn ingewanden uit. De permafrost ontdooit. Sluimerende bacteriën ontwaken. Ontaarde levensvormen woekeren in een landschap van oerslijm en plastic. De heksen leggen de Tarotkaarten. Een nieuwe boom des levens ontkiemt. Een kleverig drama kondigt zich aan. Nog vijf frames te gaan. De oude dieren zijn schitterend in de nucleaire nacht.

 

Sis Matthé schrijft, vertaalt (o.a. voor Sabzian) en maakt muziek in het duo Stacks. Hij publiceerde gedichten in freespace Nieuwzuid en Poëziekrant en was een van de 21 dichters voor de 21ste eeuw (Uitgeverij P). persoonlijk geraakt is zijn debuutbundel.

persoonlijk geraakt is de zoektocht naar een klassieke dichtbundel die net op tijd wegdraait, een taalspel met toekomst. Ik, jij en wij worden gemobiliseerd om een vorm van hoop te genereren “onbestemd van afkomst”. Ergens tussen etymologie en een andere taal jagen de gedichten op een lichamelijke stem, op een fysieke naam die ons in staat moet stellen om alsnog persoonlijk te raken.

 

het is een kwestie van bewijs.

op papier ben ik volkomen

uitgewerkt, op mezelf aangewezen

de man van velen.

 

 

Bent u er graag bij? Laat het ons weten via een mail naar bestelling@dezondvloed.be met uw naam, het aantal personen en vermelding van de activiteit. 

 

Meer info over de bundels: 

http://hetbalanseer.be/uitgaven/proza/sticky-drama-dominique-groen/

http://hetbalanseer.be/uitgaven/poezie/persoonlijk-geraakt-sis-matthe/