Zaterdag, 21 oktober 2023 08:32

17/11 | Boekvoorstelling: Joke J. Hermsen - Onder een andere hemel

Voor een avond filosofie, zelfontdekking en luisteren naar een geboren vertelster, kan u op 17 november om 20 uur in onze koffiebar terecht. Joke J. Hermsen komt namelijk haar nieuwe boek voorstellen. Deze politiek geëngageerde filosofe zal ook de thematiek rond vluchtelingen en thuislozen, en zovelen die geen plek hebben onder deze hemel, niet schuwen. Het gaat dan ook over heimwee, verlangen naar vroeger, een thuisgevoel. 

 

‘Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte.’

Zo begint deze filosofische memoir, waarin Joke J. Hermsen een diepgaande analyse geeft van het ambivalente menselijke verlangen naar geborgenheid en de lust om eropuit te gaan. Ze onderzoekt in dit persoonlijke verslag van een zomer vol omzwervingen de vraag waar we nog thuis kunnen zijn in de wereld. Ze houdt ook haar eigen heimwee scherp tegen het licht, die haar al sinds haar kindertijd achtervolgt.

In een boeiende dialoog met denkers en dichters als Hannah Arendt, Maya Angelou, Rainer Maria Rilke, Lou Salomé, Friedrich Hölderlin, Simone Weil en Ingeborg Bachmann schetst Hermsen de ervaring van vervreemding en thuisloosheid, en de hoop op een thuiskomst in verhalen, herinneringen en politieke verbondenheid.

Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Tot haar bekendste en meest succesvolle boeken behoren Stil de tijd (winnaar Jan Hanlo Essayprijs), De liefde dus (winnaar Halewijnprijs, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs), Kairos (shortlist beste filosofieboek), Blindgangers (longlist Libris Literatuur Prijs) en Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, dat ook verscheen in het Engels, Spaans, Duits, Noors, Deens en Arabisch.

 

Bent u er graag bij? Inschrijven kan via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

De toegangsbijdrage zal 4 euro bedragen. Hiermee steunt u de activiteitenkalender van onze koffiebar en kunnen we fijne lezingen blijven organiseren. 

 

Gelezen 370 keer