Donderdag, 21 september 2023 12:25

20/10 | Boekvoorstelling: John Vandaele - De melkboer en de geschiedenis

Vrijdag 20 oktober om 20 uur gaan Johan Vandenbroucke (De Zondvloed) en de Mechelse MO*-journaliste Tine Danckaers in gesprek met auteur John Vandaele en econoom Koen Schoors over "De Melkboer en de Geschiedenis". Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad vertelt John Vandaele de geschiedenis van de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld, hij doet dat in zijn nieuwe boek en ook een beetje vanuit onze gezellige koffiebar.

 

John Vandaele heeft dertig jaar ervaring als journalist bij De Morgen, Knack en sinds 20 jaar voor MO*. Hij bereisde Afrika en Azië veelvuldig en schreef meerdere boeken. Met een kwinkslag zegt hij zelf dat De Melkboer het eerste boek is waarvan lezers hem melden dat ze ervan genoten hebben.

Het is een boek dat de persoonlijke ervaringen van een generatie doorheen de grote geschiedenis laat kabbelen. De voetafdruk van de tijd wordt bij momenten weerspiegeld in de beleving, maar soms ook niet. Hoe Johns grootvader fier was dat hij een de eerste auto’s van de streek bezat, maar geen benul had van het verhaal achter het rubber van zijn banden. Hoe Vlaamse plattelanders naar de stad trekken en daar veranderen. Hoe China zijn kracht terugvond en de wereld verandert. Hoe het CO²-peil vanaf de jaren '50 sneller begint te stijgen en de leeuwerik verdwijnt. Hoe de welvaartsstaat overging in de globalisering en wat dat betekende voor woningprijzen en ongelijkheid. Over de opgang van extreemrechts en migranten die zich hier goed voelen, over mysterieuze dokkeblaren en kaas uit Burkina Faso. En waarom je verknocht kan zijn aan je heimat en toch open kan staan voor de grote wereld. 

Dit boek is als een caleidoscoop. Aan de hand van kleine verhalen vertelt John Vandaele een grote geschiedenis. Twee wereldbranden en de lessen die daaruit werden getrokken, mensenrechten als medicijn tegen het eeuwige ‘wieder en gieder’, de hoogdagen van de welvaartsstaat en de aanvallen erop, de turbo van het neoliberalisme, de ecologische catastrofe, de crises van het systeem: het relaas omspant een kleine eeuw. Alles begint bij zijn grootouders, boeren op het West-Vlaamse platteland – hun eerste auto, hun wantrouwen tegen de nieuwe sociale zekerheid, hun boomgaard vol bijenkasten – maar loopt in een rechte lijn naar het leven in het 21ste-eeuwse Gent waar burgers mee het heft in handen nemen. Veel van wat zij beleven, weerspiegelt de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld. Een persoonlijke intellectuele odyssee als een geschiedenis verteld vanuit de woonkamer, wijk en stad.

Ben je er graag bij? Stuur een mailtje naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. om je komst aan te kondigen. 

Toegangsbijdrage: 4 euro. 

Gelezen 325 keer Laatst gewijzigd op Donderdag, 21 september 2023 13:55