Donderdag, 23 mei 2024 17:19

07/06 | Psychologie: Zoveel tussen ons (je sociale leven in eigen regie)

De mens is een sociaal beestje. Hoe we elkaar ontmoeten en met elkaar omgaan, datgene wat er is tussen mensen, dat is waar Ann Buysse zich de afgelopen 30 jaar in heeft gespecialiseerd. Aan de UGent bestudeert Buysse interpersoonlijke processen. Daardoor kan ze putten uit unieke verhalen van heel verschillende mensen. De neerslag van die rijkdom aan verhalen staat in dit boek "Zoveel tussen ons (je sociale leven in eigen regie)" en komt ze toelichten in onze koffiebar op vrijdag 7 juni om 20 uur. Naar goede gewoonte neemt Kathy Van Crombruggen (klinisch psychologe bij Vividus) het interview voor haar rekening. 

De auteur belicht de complexiteit en schoonheid van menselijke interacties en relaties aan de hand van verschillende verhalen, over hoe we elkaar aanspreken, elkaars gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden en hoe dat soms misgaat. Informatief, beschouwend, maar toch ook toegankelijk en soms luchtig.

Het boek

Prof. Buysse belicht de complexiteit en schoonheid van menselijke interacties en relaties aan de hand van verschillende verhalen, over hoe we elkaar aanspreken, elkaars gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden en hoe dat soms misgaat. We hebben elkaar nodig, of we dat nu graag toegeven of niet. Om te overleven en om gezien te worden. Om graag gezien te worden. Het is al doende dat we met elkaar verbonden raken. Op trouwfeesten en op straat, in de klas op de trein en de dansvloer. Terwijl we koffie drinken, roddelen, eten, spelen, feesten, winkelen of vergaderen, creëren we onszelf en elkaar, wat er was, is en zal zijn tussen ons. En we klagen en maken er films, poëzie en boeken over. Zo weten we wanneer een handdruk te geven en wanneer een kus. En hoe te verleiden, ruzie te maken, aan politiek te doen of op oudercontact te gaan. Niet iedereen kan zomaar aan elk verhaal deelnemen, maar we hebben wel zeggingskracht: we zeggen nee, brengen nuance en nieuwigheid. We ontroeren en krijgen elkaar op de kast. We zijn een intrigerende soort en vooral: we leven op een heel bijzondere manier samen.

Prof. Ann Buysse, decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, schreef een boek over samenleven en hoe we met elkaar omgaan. Anekdoten en persoonlijke verhalen met een psychologische inslag, die aantonen hoe individuen invloed hebben op elkaar en wat het betekent om deel uit te maken van een groter geheel. Alle onderlinge relaties in de maatschappij worden op de korrel genomen. Zo gaat ze onder andere dieper in op de invloed van kinderen op hun ouders en wat we kunnen leren van niet-traditionele gezinsvormen. 

Kom mee filosoferen, ontdekken, leren, vragen stellen,... op vrijdag 7 juni om 20 uur. Nabespreken kan met een hapje en een drankje in de koffiebar.

Graag inschrijven via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. om uw komst te bevestigen.  

De toegangsbijdrage is 4 euro naar goede gewoonte. 

 

 

Gelezen 535 keer Laatst gewijzigd op Vrijdag, 07 juni 2024 16:07