Woensdag, 09 augustus 2017 13:32

1/10/2017: Filosofie van geweld

Wat is terrorisme precies? Kan geweld zinvol zijn? Is onze economie gewelddadig? Waarom is liefde wreed? Wat is de band tussen recht en geweld? Ziehier een greep uit de vragen die in “Filosofie van geweld” worden behandeld, een recente bundel samengesteld door Lode Lauwaert en waarvoor spraakmakende Vlaamse en Nederlandse filosofen een bijdrage leverden over geweld.

Wij laten eerst auteur Wim Weymans aan het woord. Hij zoomt in op ons zogenaamd humanitair klimaat, dat ons aanzet om vluchtelingen als slachtoffers van geweld zo goed mogelijk te helpen. Maar bij nader toezien zijn humanitair handelen en mensenrechten vaak ook een deel van het probleem, en niet slechts de oplossing.

Daarnaast hebben we ook Jens De Vleminck te gast, die eerder in De zondvloed Hans Achterhuis interviewde over diens boek “Met alle geweld”. Tijdens dit gesprek bleek dat Sigmund Freud daarin de grote afwezige is. Lapsus? Jens zal laten zien dat Freuds radicale opvatting van geweld als sociale conditie samenhangt met zijn principiële stellingname inzake de vraag wie of wat de mens precies is.

 

Zondagochtend 11 uur.

De toegang is drie euro.

En inschrijven doe je via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

Hopelijk tot dan,

Het Zondvloed Team

Gelezen 5285 keer Laatst gewijzigd op Woensdag, 06 september 2017 15:27