Maandag, 08 november 2021 13:51

19/11 | Boekpresentatie: Hoe luidt de stilte? en Loopgravenonderbreking

Vrijdag 19 november hebben we een dubbele boektraktatie. Zowel Virginie Platteau als Sarah Wagemans stellen er die avond om 20 uur hun werk voor. 

Waarover praten we als we het over stilte hebben? Hoe luid gaat het er vanbinnen aan toe wanneer het buiten even stil is? We hebben stilte met motoren, muzak en koptelefoons verjaagd uit de publieke ruimte, uit ons leven en uit ons hoofd. Hoe kunnen we stilte en lawaai, rust en actie beter doseren? Kan die stille leegte ook meer inhouden? Een openheid, een zindering, een mogelijkheid? In haar boek Hoe luidt de stilte? onderzoekt Virginie Platteau onze dubbelzinnige relatie tot stilte. Ze kijkt naar de betekenis ervan in de kunst en in de mystieke traditie en houdt een krachtig pleidooi voor het belang van stilte.

Met Loopgravenonderbreking schreef Sarah Wagemans een dichtbundel over de gelijkenissen tussen macht hebben en een tractor besturen, over vlechtjes en plastrons, over schoonheid zien in alles wat lelijk is. Poëtische observaties over het leven gelijk het is. Ook in haar leven en haar poëzie wisselt actie en activisme af met terugtrekking in de natuur, in boeken, in haar eigen hoofd.

Wanneer spreken we, wanneer zwijgen we?

Daarover hebben deze Mechelse auteurs het graag. Ook met u.

Virginie Platteau is freelance cultuurjournaliste en recensente. Daarnaast geeft ze workshops op scholen en lezingen rond stilte, welzijn en kunst. In 2021-2022 is ze co-curator van het Mechelse stadsfestival Zinderende Stilte.

Sarah Wagemans is germanist en fotograaf, dichter en docent NT2. Ze verhuisde van hartje Borgerhout naar een Mechels dorp naast de Zenne. Daar bestudeert ze dieren en mensen, fotografeert dingen en schrijft gedichten. Gedichten uit haar bundel Loopgravenonderbreking werden al geciteerd in Winteruur en op Manifiesta.

Gelezen 2753 keer Laatst gewijzigd op Dinsdag, 13 september 2022 08:10